Moja propozycja na świąteczny stół w ramach akcji Kuchnia Wielkanocna. Świeże w smaku, pięknie pachnące wiosną muffinki, które można udekorować w dowolny sposób.
Muffinki z lemon curd
Składniki:
suche:
Muffinki z lemon curd
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
mokre:
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 2 jaja
nadzienie:
- ok. 1/2 słoiczka lemon curd
Zmieszać mokre i suche w osobnych miskach, następnie wmieszać suche do mokrych. Masę nałożyć do foremek papierowych lub formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 25 minut- do suchego patyczka w 180 stopniach.
Przestudzić.
Ostrym nożem lub łyżeczką do melona wyciąć 'czapeczkę' w muffinku, odłożyć na bok. W miejsce po 'czapeczce' wcisnąć nadzienie. Zakryć czapeczką.
Polukrować i ozdobić wedle uznania.
Smacznego!
Bardzo żałuję, że nie mam zdjęcia w przekroju- muffinki rozeszły się szybciutko :)
Pozdrawiam ciepło- wracam po krótkiej przerwie- już nie mogłam się doczekać!
Przestudzić.
Ostrym nożem lub łyżeczką do melona wyciąć 'czapeczkę' w muffinku, odłożyć na bok. W miejsce po 'czapeczce' wcisnąć nadzienie. Zakryć czapeczką.
Polukrować i ozdobić wedle uznania.
Smacznego!
Bardzo żałuję, że nie mam zdjęcia w przekroju- muffinki rozeszły się szybciutko :)
Pozdrawiam ciepło- wracam po krótkiej przerwie- już nie mogłam się doczekać!
Sliczne te serduszka malenkie! No i nadzienie... mhmhmhmh :)
OdpowiedzUsuńHihi ale chyba wkradl sie malenki blad booo jak odmiezyc 1/24 lyzeczki sody? :)))
no prawda- bardzo trudne zadanie przed wszystkimi, którzy by się zabrali za pieczenie :) Już poprawiłam, dzięki :)
OdpowiedzUsuńjakie one urocze..
OdpowiedzUsuńz tymi serduszkami!
i mój ulubiony lukier
Lemon curd używałam już do różnych różności, ale jako nadzienie muffinkowe - nie przyszło mi do głowy..., a szkoda, bo pomysł fajny. :)
OdpowiedzUsuń