środa, 11 lutego 2009

Tarta bogatowarzywna z szynką

Zrobiłam dziś na obiad tartę, na którą przepis znalazłam gdzieś w internecie- nie pamiętam już gdzie. Wygląda malowniczo i smakuje wybornie a jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Zapraszam!



Tarta bogatowarzywna z szynką

Na ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
  • 1 mały por
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 20 dag szynki lub innej wędliny- u mnie świetnie sprawdziła się kiełbasa krakowska sucha
Na polewę:
  • 20 dag twarożku ziołowego do smarowania pieczywa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • zioła- natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką i solą. Zagnieść ciasto dodając 4 łyżki lodowatej wody- wlewać powolnym strumieniem, po jednej łyżce. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Warzywa umyć, obrać jeśli trzeba i pokroić w słupki/plasterki. Szynkę pokroić w paseczki.

Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Twarożek, jaja, zioła i mleko połączyć w jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę, dociskając do jej brzegów. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyciągnąć na zewnątrz a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni.

Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i szynkę i zalać polewą. Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy tarta nadmiernie nie brązowieje i czy warzywa się nie przypalają- jeśli tak, przykryć folią aluminiową.

Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać.

Pyszności!!



Rurki z bitą śmietaną

przepis znalazłam na blogu 'Moje 'Wypieki' tu już jakiś czas temu ale nie mogłam znaleźć foremek na rurki. Udało się przedwczoraj :)

Rurki uwielbia mój ukochany, więc ten przepis był specjalnie dla Niego :)

Jest nas dwoje, więc wykorzystałam tylko 1/4 ilości, którą podaje autorka bloga 'Moje Wypieki'

Rozpływające się w ustach rurki z bitą śmietaną

Składniki na ok. 15 rurek:

ciasto

125g mąki

1/4 kostki miękkiego masła

6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

szczypta soli

nadzienie

250 ml śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 stopni, wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować pierwszą na cienki placek.

Wycinać długie paski o szerokości ok. 1,5 cm (u mnie najlepiej sprawdził się przy tym nóż do pizzy).

Każdą foremkę posmarować masłem i spiralnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższego końca.

Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

To samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Nawinięte rurki posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym zmieszanym z kryształem.

Wstawić do piekarnika na 15 minut aż będą złociste.

Upieczone rurki ostudzić- w tym czasie ubić kremówkę dodając cukier puder pod koniec ubijania.

Rurki zdjąć z foremek i nabić śmietaną.

Smacznego!