czwartek, 23 kwietnia 2009

domowe Orecchiette z warzywami

Nasz wczorajszy obiadek- zrobiłam po raz pierwszy makaron :) Sos wyszedł przepyszny, bardzo ostry- całość nam bardzo smakowała. Tego potrzebowałam- warzyw!
(uszka) zobaczyłam gdzieś w internecie- próbowałam odtworzyć ten słodki, śmieszny kształt.

Orecchiette z warzywami



Makaron:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • mleko- ile mąka zabierze

Zmieszaj mąkę, jaja i sól- ciasto powinno być miękkie ale nie lepkie. Wyrabiaj aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj po kilka kropli mleka.
Zawiń w folię spożywczą i daj mu odpocząć przez 1 godzinę w temp. pokojowej.

Podziel ciasto na 4 części. Przykryj 3 folią i odstaw na bok, z jednej zrób wałeczek grubości kciuka. Odcinaj ostrym nożem plastry grugości 2 cm i rozpłaszczaj je kciukiem. Tu możesz zobaczyć, jak to wygląda
Rozłóż na ściereczce wysypanej mąką i odstaw, żeby makaron wysechł (u mnie przez noc).

Gotuj jak zwykły makaron- mój gotował się długo, ok. 30 minut w związku z tym, że orecchiette były dość grube.

Sos:
  • 1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 6 pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1/2 pora, pokrojonego w talarki
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 ostrej papryczki chilli (bez pestek), rozgnieciona w moździerzu lub drobno pokrojona
  • 1 duża cebula, pokrojona w półtalarki
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę ghee (lub oleju), wrzuć cebulkę i podsmaż. Dodaj cukinię, pora, pieczarki, podduś przez chwilę a następnie podsmaż, aż zmiękną. Dolej pomidory z puszki, wsyp porwane liście bazylii, chilli, sól i pieprz. Zamieszaj i chwilkę podsmaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Połącz z ugotowanym makaronem- możesz posypać parmezanem.

Smacznego!

Muffinki marshmallows

Powiem tylko tyle- przepyszne :) Wilgotna muffinka z roztopionym marshmallow a na wierzchu 'royal icing', czyli królewski lukier. Upiekłam, zostawiłam dla nas 3 a resztę zaniosłam do Gosi :)

Muffinki marshmallows
przepis zapożyczony z internetu(nie pamiętam źródła), zmodyfikowany



Składniki na 12 muffinek:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki masła (150g)
  • 10 marshmallows (pianek np. jojo), każda pokrojona na 4 części

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść
  • Zmieszaj suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao,marshmallows) w misce. W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki i przelej do miski z suchymi. Wymieszaj łyżką.
  • Przełóż masę (będzie dość rzadka jak na muffinkową, ale to gwarantuje, że będą wilgotne w środku) do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do suchego patyczka.
  • Muffinki, gdy ciepłe, są dość niestabilne ale szybko twardnieją. Daj im stygnąć 5 minut w foremce a potem przełóż na kratkę i ostudź zupełnie.





Royal Icing (królewski lukier)

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 duże białko
  • 1 łyżeczka soku z cutryny
  • 165g przesianego cukru pudru
  • barwnik spożywczy

  • W misce ubij mikserem na sztywno białko z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, dodawaj po łyżce cukru pudru, na koniec dodaj barwnik, do uzyskania pożądanego koloru (u mnie czerwony barwnik).
  • Lukier rozprowadź na muffinkach. Pracuj szybko, bo lukier zastyga.

Najlepsza rzecz w tym lukrze, to jego konsystencja- jest bardzo gęsty, nie spływa ale przy tym bardzo łatwo się rozprowadza. Drugą jego zaletą jest fakt, że muffinki można zupełnie spokojnie zjeść, nie krzywiąc się na nadmiar cukru :)