piątek, 28 sierpnia 2009

Mięsiste ciacha z czekoladowymi dropsami

porządne ciastko na piątek. I przy okazji, jak to mówią: 'zdrowe', bo upieczone z najlepszych składników- mąka pełnoziarnista i brązowy cukier. W środku cudownie wilgotne i mięsiste. W sam raz jako 'energy booster'- dodatek do porannego śniadanka.

* * *

Wczoraj skończyliśmy sypialnię. Jest bajkowa. Taka z marzeń :)

* * *

Mięsiste ciacha z czekoladowymi dropsami
przepis z bloga Joy the Baker



Składniki na ok. 30 ciastek
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (używam mąki Lubella)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 230g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jaja
  • 1-2 szklanki drobno posiekanej czekolady (dałam 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej)
  • opcjonalnie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (nie dawałam)


Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia zmieszaj razem, odstaw. W drugiej misce ubij oba cukry z masłem na puszystą masę (3-5 minut). Dodaj do masy ekstrakt waniliowy oraz jajka - po każdym dokładnie mieszając masę przez minutę. Dodaj suchą mieszankę i wszystko dokładnie połącz. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem woskowanym, na nie wykładaj kulki z masy- za pomocą 2 łyżek (zostaw odstępy, bo ciastka rosną wszerz), piecz przez ok. 12 minut.

Smacznego!

Kulki z ciasta można też zamrozić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 3 godziny a potem przełożyć do szczelnych woreczków i trzymać w zamrażarce. Można podjadać mrożone kulki (mniam!) lub upiec 'awaryjne' ciastka dla niespodziewanych gości (wtedy ciacha prosto z zamrażarki na blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika na 10-12 minut, 175 stopni).