czwartek, 12 marca 2009

Ekstrakt cytrynowy


Idealny do wypieków i dań wytrawnych. Zasada jego tworzenia jest podobna jak ekstraktu waniliowego. Pięknie pachnie :) Dużo lepsze rozwiązanie niż syntetyczny olejek do ciasta.

Ekstrakt cytrynowy



Składniki:
* cienko obrana skórka z 1 cytryny (bez białego wnętrza)
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki wódki

Sposób przygotowania:
Skórkę drobniutko posiekać. Wsypać do słoiczka/ buteleczki. Zalać wodą zmieszaną z wódką. Wymieszać. Szczelnie zamknąć. Odczekać co najmniej 5 dni. Przed użyciem odcedzić. Termin przydatności: 1 rok

Polecam!

7 komentarzy:

  1. super ,koniecznie do zrobienia ,a myślisz ,że z pomarańczy tez można zrobić tak samo?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że z pomarańczy też- muszę tylko kupić pomarańcze i się przekonany :) Takie śliczności można później na prezent podarować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wódki, a co by było gdyby tak spirytus zastosować?
    Wogóle super pomysł i z pewnością lepsze niż olejki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie wiem z tą wódką- może procent byłby za mocny...jednak we wszystkich przepisach widziałam wódkę...może jakby dać 3/4 szklanki wody i 1/4 spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie, no to już zostanę przy wódce :-) Spirytus zostawię do nalewki jakiejś.
    A możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak zrobić waniliowy ekstrakt? drogie to jakieś takie w sklepach, a pewnie niezbyt skomplikowane?

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia ekstraktu z wanilii potrzebna jest szklanka wódki i 3 laski wanilii. Laski należy przekroić w poprzeka na mniejsze, ok. 3 cm kawałki i zalać wódką. Przechowywać najlepiej w ciemnej, szczelnie zamykanej buteleczce. Przed użyciem ekstrakt musi nabierać mocy przez ok. 3-6 miesięcy. Co jakiś czas należy potrząsać buteleczką. Kiedy, w miarę używania maleje ilość ekstraktu dolewamy wódki. Ekstrakt zachowuje moc dopóki dolewana wódka zabarwia się na brązowy kolor.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń