sobota, 21 lutego 2009

Vanilla Scones

tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić :) Jakoś tak wanilia do mnie przemówiła :) Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpadł mi w oko.

Oryginał znajduje się na blogu 'Cookie Baker Lynn'.

Zachęciła mnie opowieść autorki i wyzwanie, jakie przed sobą postawiła- ciastka mają smakować tak jak Vanilla Scones ze 'Starbucks'. Kto jadł oryginał, ten będzie wiedział- ja nie jadłam ale z efektu jestem zadowolona.

Wyszły kruche, niezbyt słodkie, z waniliową nutą.

Polecam jako przegryzkę lub idealne ciacho do kawy :)

Przepis podaję w wersji nieco zmodyfikowanej

Vanilla Scones

Składniki (na 16 scones'ów)

4 szklanki mąki
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140 g zimnego, posiekanego masła
2 jajka
1 szklanka śmietany (dałam 30%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Na glazurę (nie robiłam)


1 szklanka cukru pudru
2-4 łyżki mleka


Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Przetnij wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej nasionka. Zmieszaj mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ziarenka wanilii (pustą laskę wanilii zachowaj do zrobienia cukru waniliowego*).Dodaj posiekane masło i wymieszaj mikserem do czasu, aż mieszanina będzie miała wygląd mokrego piasku z niewielkimi grudkami masła.

W dużej misce zmieszaj śmietankę z jajkiem i aromatem waniliowym. Ubij do czasu połączenia składników. Wsyp suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do czasu aż mąka zostanie wchłonięta (nie dłużej, bo scones'y będą twarde!).

Podziel ciasto na 2 części. Z każdej z nich uformuj koło o średnicy ok.15 cm i podziel je na 8 równych trójkątów. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nie trójkąty (po 8 na każdej).

Włóż obie do piekarnika, nie jedna pod drugą- zostaw odstęp.

Piecz przez 15-18 minut, w połowie czasu zamieniając miejscami blachy. Pozwól im ostygnąć przez 30 minut i polukruj (opcja- ja nie lukrowałam).

Smacznego!

*Cukier waniliowy domowej roboty

pustą łupinę wanilii pokrój na 2,5 cm kawałki.

Włóż do słoika i zasyp cukrem. Szczelnie zakręć.

Zostaw na jakiś czas, żeby wanilia mogła oddać aromat.

Chleb chrupiący na piwie

Przepis znaleziony na forum CinCin, podany przez Liskę

Skusił mnie ten piwny zakwas. Powiem tylko, że było warto, bo ten chlebek od tej pory będzie się u nas często pojawiał. Skórka pysznie chrupiąca a miąższ lekko wilgotny i sprężysty. Przepyszny..byłby, gdybym nie zapomniała dodać soli...khe khem...no więc dajcie sól :)

Cytuję za Liską

Chleb chrupiący na zakwasie piwnym

zakwas:

  • 250 g piwa
  • 50 g pszennej mąki
  • 4 łyżeczki zakwasu- użyłam żytniego


piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać
zakwas, przykryć i zostawić na noc.

rchano dodać:
  • 200 g wody
  • 500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
  • 1,5 łyżeczki soli :)


zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
rósł ok. 1 h.

Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
50 min.

Polecam!!!

Parówki w drożdżykach na śniadanie

To nasze wczorajsze śniadanie- parówki w drożdżowym cieście. Naprawdę bardzo smaczne i sycące. Ciasto jest lekko słodkie, miękkie, puszyste i świetnie pasuje do parówek.

Jedynym minusem jest to, że trzeba na nie trochę poczekać :)

Przepis znalazłam w anglojęzycznym internecie ale nie pamiętam gdzie niestety.

Parówki w drożdżykach

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2,5 g drożdży instant (ok. 1 łyżeczka)
  • 5 g cukru (kopiasta łyżeczka)
  • 3 g soli (1/2 łyżeczki)
  • 15 g masła (1 i 1/2 łyżki)
  • 1 jajko rozbełtane i zalane mlekiem (całość ma ważyć 110 g)
  • 6 parówek pozbawionych foliowych osłonek
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 jajo i 2 łyżki wody do posmarowania

Mąkę, cukier i drożdże wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj sól i znowu wymieszaj. Wlej mleko z rozbełtanym jajkiem. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki a następnie krótko zagnieć, żeby składniki się połączyły. Wyjmij z miski i zagniataj przez ok. 2 minuty aż ciasto stanie się elastyczne.

Dodaj miękkie masło i zagniataj dalej przez ok 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie, błyszczące i nie będzie się łamało przy rozciąganiu. Uformuj kulę z ciasta i włóż je do lekko natłuszczonej masłem miski. Zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia w cieple.

Wyjmij ciasto z miski i lekko je spłaszcz. Porwij na 6 równych części, z każdej uformuj kulę i daj ciastu odpocząć przez 10 minut.

Każdą kulkę rozwałkuj na placek dłuższy niż szerszy. Na środku placka połóż parówkę, na parówce plasterek sera (możesz go przeciąć na pół, żeby zakrywał całą parówkę). Po bokach zrób nacięcia w cieście prostopadłe do parówki (szerokości ok. 2 cm).Przepleć ze sobą paski ciasta tworząc coś na kształt 'warkocza', zamykając w środku parówkę z serem.

Połóż bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej woskowanym papierem i poczekaj ok 1/2 godziny, aż ciasto urośnie (prawie 2 razy).

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, bułeczki posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą, włóż bułeczki do piekarnika i piecz 8 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 5 minut.

Podawaj na ciepło z keczupem. Na zimno są równie dobre!

Smacznego!