sobota, 7 marca 2009

Focaccia z winogronami i serem gorgonzola

Tak się zastanawiałam czemu tyle tego typu pieczywa jest na stronach kulinarnych i blogach. Bo niby przecież nic na pierwszy rzut oka w tym wyjątkowego..
Do czasu, kiedy taką upiekłam. Moja pierwsza focaccia pachniałą rozmarynem i czosnkiem a zdobiły ją pomarszczone od ciepła pomidorki koktajlowe. To był strzał w dziesiątkę!

Wyjątkowa przegryzka, kiedy chce się coś zjeść :)
To jest moja druga focaccia. Zakochałam się w jej składnikach :)

Podstawowy przepis znalazłam tutaj ale zmieniłam go dość sporo.

Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem




foodelek: przepisy tygodnia

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
  • 250 ml wody w temp. pokojowej
  • 1 łyżka oliwy
na wierzch:
  • 1 mała gałązka winogron
  • ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)

Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).

Nagrzej piekarnik do 210 stopni.

Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.

Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.

Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!

Smacznego!!