poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Chleb polski na zakwasie

z przepisu Doroty- jak go zobaczyłam akurat miałam się zabierać za zaczyn i bingo! Wybrałam właśnie ten :) Jest bardzo smaczny. W oryginalnym przepisie dokonałam kilku modyfikacji i podałam je w nawiasach. Polecam!

Chleb polski na zakwasie



Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej (ja dałam 250g pszennej chlebowej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (dałam otręby pszenne)
1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżeczkę melasy z trzciny cukrowej)
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży (nie dodałam)
opcjonalnie: 2 łyżki kminku (nie dodałam)

  • Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gladkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
  • Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dlużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).
  • Szybko naciąć.

  • Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
  • Studzić na kratce.

Clafoutis z gruszkami i lawendowym miodem

Miękkie ciasto, które piecze się bez proszku do pieczenia, co jest miłą odmianą. Dodałam do niego gruszki i miód z lawendą. Pyszne z gałką lodów melonowych :)

Clafoutis z gruszkami i lawendowym miodem
przepis podstawowy stąd, zmieniłam go nieco


foodelek: przepisy tygodnia



Składniki:
200 g mąki pszennej
5 łyżek łagodnego miodu
1/2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
szczypta soli
3 jaja
80g stopionego masła
250 ml mleka
500g gruszek

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Dobrze wysmaruj masłem 30 cm formę do tarty.
  • Do rondelka wlej miód i wsyp lawendę. Zamieszaj. Zagotuj na małym ogniu i zostaw na 10 minut.
  • W misce zmieszaj mąkę i sól, wmieszaj jajka- jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodanym jaju. Kiedy masa będzie gładka wmieszaj masło a następnie powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając, żeby nie powstały grudki. Domieszaj miód lawendowy.
  • Umyj i obierz gruszki a następnie pokrój je na małe kawałki- rozsyp je po dnie formy. Zalej masą gruszki i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 30 minut- aż ciasto będzie złote. Może wydawać się trochę niedopieczone w centrum ale jeśli patyczek wyjdzie czysty, należy je wyjąć z piekarnika.
Podawaj na ciepło z lodami lub na zimno.
Smacznego!