wczoraj go upiekłam, nie mogłam się już doczekać chleba- w górach, gdzie byliśmy przez weekend mają co prawda chleb (regionalny?) góralski, ale ładny jest tylko z wyglądu :) Nie pachnie! Wąchałam i wąchałam..i nic- moje arystokratycznie podniebienie nie było zadowolone :)
Ten chlebek naprawdę polecam- przepis znalazłam na wspaniałym blogu Wild Yeast a pochodzi on z książki J. Hammelmana.
Zrobiłam go z połowy porcji i otrzymałam 2 małe chlebki. W przepisie podaję takie ilości, z jakich piekłam.
Skórka chrupiąca jak trzeba, niezbyt gruba, miąższ dość wilgotny i aromatyczny. Na śniadanie sprawdził się znakomicie!
Norwich Sourdough
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pyszny- polecam!
Jeszcze mała notka odnośnie stosowania ghee- jest świetne!- do jajecznicy, podsmażania pierogów- zamiast oleju. Pięknie pachnie i nie przypala się- na pewno będzie już zawsze w mojej kuchni :)
Ten chlebek naprawdę polecam- przepis znalazłam na wspaniałym blogu Wild Yeast a pochodzi on z książki J. Hammelmana.
Zrobiłam go z połowy porcji i otrzymałam 2 małe chlebki. W przepisie podaję takie ilości, z jakich piekłam.
Skórka chrupiąca jak trzeba, niezbyt gruba, miąższ dość wilgotny i aromatyczny. Na śniadanie sprawdził się znakomicie!
Norwich Sourdough
Składniki:
- 450 g mąki pszennej (dałam 200g pszennej pełnoziarnistej i 250 g pszennej typ 650)
- 60g mąki żytniej (dałam typ 1850)
- 300 g wody (ok. 23 stopnie celcjusza)
- 180 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
- 11g soli
Sposób przygotowania:
- W misce miksera zmieszaj mąki, wodę i zakwas na małych obrotach. Mieszaj przez ok. minutę, do połączenia składników.
- Pozwól ciastu odpocząć przez 30 minut
- Dodaj sól i mieszaj na małych/średnich obrotach przez 3-4 minuty aż ciasto osiągnie średni stopień rozwoju glutenu
- Przenieś ciasto do niskiej, szerokiej miski wysmarowanej olejem. Ciasto powinno fermentować w temp. pokojowej przez 2,5 godziny ze złożeniem go bez wyciągania z miski w 50 i 100 minucie.
- Wyłóż ciasto na lekko omączony blat, podziel na 2 części (400-500g). Uformij z nich luźne kule.Oprósz mąką, przykryj folią spożywczą i daj odpocząć przez 15 minut.
- Uformuj z kul podłużne lub okrągłe bochenki i ułóż w wysypanych mąką koszykach, łączeniami do góry.
- Przykryj folią i zostaw w temp. pokojowej na 2-2,5 godziny
- Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Bochenki wyłóż na papier do pieczenia, natnij i przełóż z papierem na kamień w piekarniku (lub na blachę).
- Wyjmij, posmaruj wodą i daj zupełnie ostygnąć, zanim pokroisz.
Pyszny- polecam!
Jeszcze mała notka odnośnie stosowania ghee- jest świetne!- do jajecznicy, podsmażania pierogów- zamiast oleju. Pięknie pachnie i nie przypala się- na pewno będzie już zawsze w mojej kuchni :)
Po prostu piekny...
OdpowiedzUsuń