piątek, 10 kwietnia 2009

Lody o smaku butterscotch

pyszne! Trochę przypominają lody o smaku przysmażonego mleka skondensowanego. Mniam! Wiosna, ciepło- sezon lodziarski czas zacząć! Podałam polane lemon curd.

Butterscotch icecream
przepis pochodzi z tego bloga



Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki (dałam 30%)
  • 2 szklanki śmietanki (dałam mleko)
  • 6 dużych żółtek

W rondelku nad średnim ogniem zmieszaj cukier i masło aż masło się roztopi a cukier rozpuści- będzie to trwało ok. 3-4 minuty a mieszanina będzie bąbelkować.
Wmieszaj 1/2 szklanki śmietany kremówki, zestaw z palnika. Dodaj wanilię.

W drugim garnku na średnim ogniu zmieszaj pozostałą szklankę kremówki i mleko, zagotuj.

W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka. Wlej je do garnka z kremówką i mlekiem. Mieszaj ciągle przez ok. 2-4 minuty, garnek powinien być na małym ogniu a mieszanina powinna lekko zgęstnieć. Zdejmij z palnika.

Przelej przez sito do czystej miski i wmieszaj mieszaninę masła, cukru i śmietanki.

Ostudź zupełnie, mieszając co jakiś czas (ok. 2 godziny) a następnie włóż do zamrażarki w szczelnym pojemniku. Zamrażaj przynajmniej 6 godzin.

Smacznego!

Francuskie śniadanie- idealne

Prosty sposób na pyszne śniadanie- miej zawsze z zamrażarce/lodówce ciasto francuskie :)

Ja swoje podzieliłam na 2 części- jedna została zrobiona na słodko a druga na sposób ostry.

Efekt: pyszne rogaliki i pomidorowe przekąski

Francuskie śniadanie



Słodkie:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki cukru
  • do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
przepołowiony arkusz ciasta francuskiego kroimy na trójkąty (nie będą równoramienne, raczej prostokątne). W kubku rozcieramy miękkie masło z przyprawą piernikową i cukrem, smarujemy nim trójkąty z ciasta. Rolujemy każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy, idąc w kierunku czubka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.



Wytrawne:
  • pół arkusza ciasta francuskiego pokrojonego na 8 kwadracików
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W każdym kwadraciku nieco zaginamy do wewnątrz brzegi, żeby zapobiec wylewaniu się soku z pomidorów poza ciasto. Na kwadracik kładziemy przepołowiony pomidorek koktajlowy, strzępki listka bazylii i skrapiamy oliwą.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Ja piekłam wszystko razem, na jednej blaszce. Polecam nie tylko na śniadanie- na zimno są równie dobre jak na ciepło!



i jeszcze coś na koniec:



Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego dla Was!

(takie mamy w tym roku pisanki)

Kto wygrał torbę?

Asieja, bo jako jedyna przysłała zdjęcie siebie z warzywem :)
Cóż pisać- gratuluję odwagi i poczucia humoru :)

Nie ukrywam, że spodziewałam się większego odzewu (w sumie przyszły tylko 2 zdjęcia- w tym jedno samego warzywa, bez właścicielki).
Resztę przemyśleń zostawię dla siebie.

Oto zwycięskie zdjęcie: