kolejna sprawa, która wydawała mi się zbyt trudna, żeby to nawet sprawdzić :) A tu proszę- łatwo i przyjemnie! Ghee pachnie lekko kwaskowo, jak kopytka polane masłem- cudo! Zapraszam do wspólnego topienia masła:)
Ghee (czyt. gi), czyli klarowane masło
Składniki:
2 kostki masła dobrej jakości
Sposób przygotowania:
W głębokim rondlu o grubym dnie (ja użyłam żeliwnej małej brytfanki) rozpuszczamy masło na najmniejszym ogniu najmniejszego palnika. Nie wolno mieszać ani przykrywać, jednym słowem- nie dotykać. Masło ma się gotować przez jakieś 30 minut, po tym czasie bąbelkowanie powinno ustać i zmienić się na 'pieniste'- to znak, że woda się wygotowała. Zdejmujemy ghee z ognia i studzimy przez 30 minut. Przelewamy przez gęstą szmatkę do słoika, zakręcamy i zostawiamy.
W miarę upływu czasu ghee zmieni konsystencję z płynnej na stałą.
I to, co najlepsze: ghee przechowujemy poza lodówką do roku czasu.
Smacznego!!!
Ghee (czyt. gi), czyli klarowane masło
Składniki:
2 kostki masła dobrej jakości
Sposób przygotowania:
W głębokim rondlu o grubym dnie (ja użyłam żeliwnej małej brytfanki) rozpuszczamy masło na najmniejszym ogniu najmniejszego palnika. Nie wolno mieszać ani przykrywać, jednym słowem- nie dotykać. Masło ma się gotować przez jakieś 30 minut, po tym czasie bąbelkowanie powinno ustać i zmienić się na 'pieniste'- to znak, że woda się wygotowała. Zdejmujemy ghee z ognia i studzimy przez 30 minut. Przelewamy przez gęstą szmatkę do słoika, zakręcamy i zostawiamy.
W miarę upływu czasu ghee zmieni konsystencję z płynnej na stałą.
I to, co najlepsze: ghee przechowujemy poza lodówką do roku czasu.
Smacznego!!!
Nie spodziewałam się, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu na klarowanym maśle smaży się zawsze karpia na Święta i w ogóle wszystkie rybki :)
OdpowiedzUsuńlubię dowiadywac się nowych rzeczy z zakresu kulinari
OdpowiedzUsuńa zaglądając na Twój blog spotyka mnie to dośc często
i bardzo się cieszę,
bo kilka juz razy natknęłam się w przepisach na ghee,
a nawet bym nie pomyślała,,
że to takie zwykłe niezwykłe masło
Nigdy nie jadłam masła gehee, jako ono smakuje? Przepis banalnie prosty, skusze się i spróbuję własnej produkcji ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Super, że podałaś ten przepis:-)
OdpowiedzUsuń