piątek, 8 maja 2009

Amerykańskie apple pie

Takie jak z amerykańskich kreskówek. Pyszne! Kruche ciasto połączone z soczystymi, kruchymi jabłkami w syropie jabłkowo- cynamonowo- goździkowym. mmmmm....

Niecierpliwie czekaliśmy, aż się upiecze. Wyjęliśmy z piekarnika..

Ja: To może pojedziemy do Mamy (i reszty) i zjemy z nimi ciacho?
R.: Kasiu, każde inne ciacho tak...
(sorry, Mamo :)

Apple Pie
przepis podstawowy z magazynu Delicious, znacznie zmieniony :)


foodelek: przepisy tygodnia



Składniki:
(na formę do tarty o średnicy 23 cm)
  • 300g mąki pszennej
  • 150g schłodzonego masła pociętego w drobną kosteczkę
  • 110g brązowego cukru (75g + 35g)
  • 1 duże żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżki mleka (żeby posmarować tartę przed pieczeniem)
  • 2 łyżki cukru do posypania
Mąkę zmieszaj z cukrem (75g) i masłem tak, żeby miała wygląd mokrego piasku z grudkami masła nie większymi od grochu. Dodaj żółtko i powoli wlewaj wodę, wyrabiając ciasto mikserem. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę. Przenieś ciasto ma blat, spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Do garnka wrzuć jabłka, cukier, przyprawy i skrop wszystko sokiem z cytryny. Podgotuj na średnim ogniu, często mieszając przez ok 10 minut (jabłka nie powinny się rozgotować. Będą pokryte pięknie pachnącym syropem). Wmieszaj mąkę kukurydzianą. Odstaw, żeby przestygły.

Nasmaruj formę do tarty masłem i wysyp mąką.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (200 z termoobiegiem).

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część na placek większy od średnicy tarty. Pomagając sobie wałkiem przełóż placek do formy i wyłóż nim dno. Dociśnij do boków, nałóż jabłka wraz z syropem a wystające ciasto obetnij ostrym nożem przy brzegu formy. Drugi placek rozwałkuj podobnie, nakryj nim jabłka. Wystające ciasto podwiń pod spód i za pomocą kciuka i palca wskazującego pofaluj brzeg ciasta. Wytnij kółeczko w środku placka, żeby wilgoć mogła odparować podczas pieczenia. Posmaruj ciasto mlekiem i posyp cukrem.

Piecz przez 15 minut w 220 stopniach (200 z termoobiegiem) a następnie przez 20 minut w 180 st (160 z termoobiegiem).

Smacznego!



Ja zjadłam swoją część z lodami waniliowymi, które niedawno zrobiłam; R.- samo ciasto :)

ps. jak się Wam podoba moje jabłko z pierwszego zdjęcia rodem z bajki o Królewnie Śnieżce? :)

Śniadanko pysznie wiosenne, bo za oknem słonko!

kolejna propozycja na dobry początek dnia :) Duużo warzyw, mnóstwo smaków połączone w jogurtowo-majonezowym sosie z czosnkiem i koperkiem. Pyszne :)

Surówka słoneczna



Składniki:


Surówka:

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 2 duże kromki chleba, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka ghee (masła)
  • 6 rzodkiewek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku poszatkowany (nie wyciskajcie, bo traci dużo smaku, lepiej poszatkować)
  • pęczek koperku, posiekany
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywka myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę ghee i wrzucamy chleb. Mieszamy, robimy grzanki. Sałatę lodową rwiemy, pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rukolę zostawiamy w spokoju, tylko wrzucamy do miski. Wszystko łączymy w misce i polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Surówkę najlepiej zrobić z warzyw w temp. pokojowej, żeby można było ją zjeść od razu :)

Smacznego!





Zupełnie zapomniałam! to już mój setny post :)