wtorek, 12 maja 2009

Caramel Onion Pasta

To właśnie wtedy, gdy przychodzisz do domu głodny, przychodzą najlepsze pomysły. Warto coś na okazję nagłego głodu w lodówce przechowywać. Ja u siebie 'znalazłam' karmelizowaną cebulę, którą zrobiłam 4 dni temu- myślałam, że użyję jej do pizzy. Znalazłam też opakowanie boczku. Makaron w szafce mam zawsze, bo go uwielbiam. Pesto w lodówce też. A na parapecie w kuchni pręży się dumnie zasiana i wyrośnięta bazylia.

Caramel onion pasta



Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu, który ładnie wchłania sos (rurki/muszelki/świderki)
  • 1/2 słoiczka karmelizowanej cebuli- w temp. pokojowej (jak ją zrobić zobacz tutaj)
  • 1 opakowanie boczku (6-7 plastrów)
  • garść listków bazylii, porwanych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż boczek, żeby wytopić z niego trochę tłuszczu- ma być chrupiący tylko trochę. Do garnka z makaronem (odcedzonym) wyłóż cebulę, pesto i boczek razem z wytopionym tłuszczem (nie powinno być go dużo, jeśli chcesz, możesz dodać tylko część tłuszczu). Dodaj listki bazylii, wszystko wymieszaj. Podawaj natychmiast.



Smacznego!

To proste danie daje dużo pozytywnych odczuć naszym kubeczkom smakowym. Karmelizowana cebula jest ostatnim hitem naszej kuchni :)



Zobaczcie, co na moim drugim blogu...nowa kolekcja torebek!



która się Wam najbardziej spodobała?

Bajglowe śniadanie klasyczne

bo jak bajgle to przecież zaraz za tym wędzony łosoś, prawda? Do tego dobry ser żółty, taki najlepiej, w którym więcej dziur niż sera :) i świeży koperek z balkonowej doniczki. no dobra-i kapka majonezu :)

Takie śniadanko zaniosłam do pracy i od razu dzień był lepszy!





Moja balkonowa lawenda wypuszcza nieśmiałe fioletowe pączki- mam nadzieję, że już niedługo zakwitnie na dobre. Nie mogę się doczekać jej zapachu... Tej zimy kupowałam suszoną i upychałam ją do niezliczonych poduszeczek, które rozdawałam przyjaciołom. Żeby pachniało w szafie.