środa, 18 marca 2009

Niezwykle delikatne suflety z syropem klonowym

Pierwszy raz je zrobiłam. Są niezwykle delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest proste a efekt powalający. Do zjedzenia koniecznie na ciepło z filiżanką kawy lub herbaty.

Polecam!


Suflety z syropem klonowym

przepis znaleziony na Baking Bites



Składniki (na 3 porcje):
  • 2 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • miękkie masło i cukier puder do wysmarowania i wysypania ramekinów


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. To ważne, żeby piekarnik czekał na suflety a nie odwrotnie, więc najpierw nagrzej piekarnik. Wysmaruj 3 ramekiny cienką warstwą masła i wysym cukrem pudrem. Strzep nadmiar cukru, żeby pokrywał masło tylko cieniutką warstwą.

W misce zmieszaj jogurt, syrop klonowy i sól. W drugiej misce ubij białka i gdy będą miały konsystencję piankową powoli wsyp porcjami cukier. Ubijaj aż do czasu, kiedy białka będą sztywne.

Delikatnie wmieszaj szpatułką1/3 ubitych jajek do mieszaniny jogurtu i syropu klonowego aż się połączą. Dodaj resztę białek i wmieszaj delikatnie aż mieszanina będzie jednolita.

Przełóż masę do ramekinów- nałóż ją do samego rantu, następnie wygładź równo z brzegiem za pomocą szpatułki lub noża.

Umieść suflety na blaszce do pieczenia. Piesz przez 13- 15 minut aż będą złociste z wierzchu i puchate.

Podawaj natychmiast. W miarę ochładzania suflety opadają.