Polecam!
Suflety z syropem klonowym
przepis znaleziony na Baking Bites
Składniki (na 3 porcje):
- 2 duże białka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- miękkie masło i cukier puder do wysmarowania i wysypania ramekinów
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. To ważne, żeby piekarnik czekał na suflety a nie odwrotnie, więc najpierw nagrzej piekarnik. Wysmaruj 3 ramekiny cienką warstwą masła i wysym cukrem pudrem. Strzep nadmiar cukru, żeby pokrywał masło tylko cieniutką warstwą.
W misce zmieszaj jogurt, syrop klonowy i sól. W drugiej misce ubij białka i gdy będą miały konsystencję piankową powoli wsyp porcjami cukier. Ubijaj aż do czasu, kiedy białka będą sztywne.
Delikatnie wmieszaj szpatułką1/3 ubitych jajek do mieszaniny jogurtu i syropu klonowego aż się połączą. Dodaj resztę białek i wmieszaj delikatnie aż mieszanina będzie jednolita.
Przełóż masę do ramekinów- nałóż ją do samego rantu, następnie wygładź równo z brzegiem za pomocą szpatułki lub noża.
Umieść suflety na blaszce do pieczenia. Piesz przez 13- 15 minut aż będą złociste z wierzchu i puchate.
Podawaj natychmiast. W miarę ochładzania suflety opadają.