niedziela, 29 marca 2009

domowy Lemon Curd

...czyli co zrobić, żeby mieć coś pysznego, jak akurat jest czas na zużycie kilku cytryn - żeby je uratować przed zepsuciem :) Idealny jako nadzienie do tart i muffinek, świetny na kanapki. Polecam- jest mocno cytrynowy ale nie kwaśny i bardzo lekki. Wkład pracy- 20 minut :)

Lemon Curd
(przepis powstał jako kompilacja z kilku znalezionych w internecie)


foodelek: przepisy tygodnia



Składniki:
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła



Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę (bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą miksera. Wbić masło, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka (po jednym), wlać sok cytrynowy i wymieszać dokładnie.

Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować CIĄGLE mieszając, aż zgęstnieje (jeśli mieszamy drewnianą łyżką to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia- wtedy jest gotowy).

Przelać do wyparzonych słoików (wychodzą 2 małe słoiczki), postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

Smacznego!!!


1 komentarz: