Zabrałam się za tartę jabłkową na poprawę humoru. Przepis ze zdjęciami znalazłam tutaj a ponieważ tarta występowała tam w wersji wegańskiej zmodyfikowałam go nieco.
Tarta jest niezwykle prosta w wykonaniu a smakuje jak z najlepszej cukierni- polecam gorąco!
Niezwykle Smakowita Tarta Jabłkowa
Składniki
Na nadzienie:
4-5 jabłek Golden Delicious
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta ziela angielskiego (mielonego)
2-3 łyżki stopionego masła
ulubiony dżem na glazurę (pominęłam)
Na ciasto:
1 i 1/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki masła
2-4 łyżki lodowatej wody
Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier i masło zmieszaj razem w mikserze. Mieszaj aż całość nabierze wyglądu mokrego piasku.
Powoli wlewaj lodowatą wodę, mikser ma cały czas być włączony. Ciasto powinno utworzyć kulę.
Wyciągnij ciasto na blat i przerób jeszcze kilka razy- następnie uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyciśnij sok z cytryny do małej miseczki. Jabłka obierz, przekrój każde na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne i następnie dokładnie posmaruj każdą połówkę sokiem z cytryny.
Pokrój jabłka na cienkie plasterki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek większy niż forma na tartę. Najłatwiej wałkować ciasto bezpośrednio na woskowanym papierze do pieczenia- będzie je łatwo przenieść do formy.
Wyłóż formę ciastem, delikatnie dociskając spód i boki. Zacznij wykładać jabłka, zaczynając od zewnętrznej części tarty i kierując się do środka tak, aby na siebie dachówkowato zachodziły.
Kiedy już ułożysz wszystkie jabłka posyp je mieszanką przypraw z cukrem.
Wystające za formę kawałki ciasta zawiń do środka, kładąc je na jabłka.
Posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp cukrem.
Wylej na jabłka resztę masła ze smarowania brzegów ciasta.
Piecz w 200 stopniach przez 45-55 minut (u mnie upiekło się po 30 minutach) aż do momentu, w którym tarta będzie brązowa a jabłuszka złote.
Jeśli chcesz, posmaruj ciepłą tartę swoim ulubionym ciepłym dżemem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz