wtorek, 10 lutego 2009

Niezwykle smakowita tarta jabłkowa

Niezwykle smakowita tarta jabłkowa

Zabrałam się za tartę jabłkową na poprawę humoru. Przepis ze zdjęciami znalazłam tutaj a ponieważ tarta występowała tam w wersji wegańskiej zmodyfikowałam go nieco.

Tarta jest niezwykle prosta w wykonaniu a smakuje jak z najlepszej cukierni- polecam gorąco!

Niezwykle Smakowita Tarta Jabłkowa

Składniki

Na nadzienie:

4-5 jabłek Golden Delicious

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 szczypta ziela angielskiego (mielonego)

2-3 łyżki stopionego masła

ulubiony dżem na glazurę (pominęłam)

Na ciasto:

1 i 1/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1/2 szklanki masła

2-4 łyżki lodowatej wody

Wykonanie:

Mąkę, sól, cukier i masło zmieszaj razem w mikserze. Mieszaj aż całość nabierze wyglądu mokrego piasku.

Powoli wlewaj lodowatą wodę, mikser ma cały czas być włączony. Ciasto powinno utworzyć kulę.


Wyciągnij ciasto na blat i przerób jeszcze kilka razy- następnie uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.


Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyciśnij sok z cytryny do małej miseczki. Jabłka obierz, przekrój każde na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne i następnie dokładnie posmaruj każdą połówkę sokiem z cytryny.

Pokrój jabłka na cienkie plasterki.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek większy niż forma na tartę. Najłatwiej wałkować ciasto bezpośrednio na woskowanym papierze do pieczenia- będzie je łatwo przenieść do formy.

Wyłóż formę ciastem, delikatnie dociskając spód i boki. Zacznij wykładać jabłka, zaczynając od zewnętrznej części tarty i kierując się do środka tak, aby na siebie dachówkowato zachodziły.

Kiedy już ułożysz wszystkie jabłka posyp je mieszanką przypraw z cukrem.

Wystające za formę kawałki ciasta zawiń do środka, kładąc je na jabłka.

Posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp cukrem.

Wylej na jabłka resztę masła ze smarowania brzegów ciasta.

Piecz w 200 stopniach przez 45-55 minut (u mnie upiekło się po 30 minutach) aż do momentu, w którym tarta będzie brązowa a jabłuszka złote.


Jeśli chcesz, posmaruj ciepłą tartę swoim ulubionym ciepłym dżemem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz