Znalazłam ten przepis na forum CinCin TUTAJ- polecam :)
Marmolada jest błyskawiczna w przygotowaniu i samo-się-robiąca :)
Przepyszna- bardzo orzeźwiająca :)
Smakowita marmolada jabłkowo-cytrynowa
Co potrzeba:
3 jabłka
1 cytryna
25 dag cukru (dałam 15 dag)
Jabłuszka obrać i pozbawić gniazd nasiennych- bardzo ładnie rozprawia się z nimi łyżeczka do herbaty.Pokroić w cząstki.
Umyć, sparzyć i cienko obrać cytrynę. Wycisnąć sok i polać nim jabłka. Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10 min). Skórkę odcedzić, wodę wylać.
Jabłka przełożyć do garnka, dodać skórkę z cytryny i troszkę wody jeśli potrzeba (nie dawałam wody- z jabłek wydzieli się sok). Gotować aż jabłka się rozgotują (ok. 10 minut).
Przełożyć do blendera, zmiksować a następnie ponownie do garnka, dodać cukier i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Można zapasteryzować.
U mnie wyszedł jeden, niepełny, większy słoiczek. Na zdjęciu właśnie go odwróciłam- chciałam pokazać marmoladkę pod światło.
Jabłka pokroić, przełożyć do garnka, dodać skórkę, 2 łyżki soku z cytryny i ewentualnie odrobinę wody (jeśli potrzeba), rozgotować, zmiksować. Wsypać cukier, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz