wtorek, 2 czerwca 2009

Tarta grejpfrutowa z serkiem mascarpone

zrobiłam ją na dzień Matki- naprawdę polecam! Słodki środek jest idealnie dopełniany przez lekko kwaskowe grejpfruty. Dodatkowym atutem jest piękny efekt wizualny :)

Tarta grejpfrutowa
przepis z magazynu Gourmet



Składniki:
  • upieczona tarta z kruchego ciasta (z Twojego ulubionego przepisu)
  • 230g serka mascarpone
  • 4 grejpfruty
  • 3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 4 łyżki cukru pudru (2 łyżki+ 2 łyżki)
Grubo obierz grejpfruty- tak, żeby pozbawić je również białej skórki. Ostrym nożem wycinaj cząstki grejpfruta spomiędzy błonek, które je oddzielają. W miseczce odstaw 'ścinki' błonek, cząstki grejpfruta ułóż na papierowych ręcznikach (do osączenia). Zmieszaj mascarpone z cukrem (2 łyżki) i imbirem, dodaj 3 łyżki soku wyciśniętego ze ścinków błonek grejpfruta. Wyłóż masę na upieczony spód tarty, na nie wachlarzowato ułóż cząstki grejpfrutów. Przed podaniem posyp wierzch tarty cukrem pudrem (2 łyżki).

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. noooo,rewelka!!!! musi extra smakowac i to akurat cos dla mnie smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piękna! Coś dla mnie, bo ja grejfruty uwielbiam!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe! Nigdy nie robilam takiej tarty, a warto byloby sprobowac - u Ciebie to ciasto wyglada fantastycznie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nooo, z tak zgrabnie wyfiletowanymi grejpfrutami bardzo ładnie się tarta prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe polaczenie smakow... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kurka! ale ty masz wymyślne te ciasta,w życiu bym nie wpadła na taką tartę-super połączenie!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam na mój nowy blog Cioccolato Gatto, bedzie mi bardzo miło gościć Cię Glimmer :) http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tarty, ale nigdy nie próbowałam jej z połączeniem grejpfruta, oryginalne połączenie. :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. To połączenie grapefruita i kandyzowanego imbiru ogromnie mi się podoba :) Zapamiętam i z pewnością wykorzystam :)
    Piękna tarta :)

    OdpowiedzUsuń