zrobiłam ją na dzień Matki- naprawdę polecam! Słodki środek jest idealnie dopełniany przez lekko kwaskowe grejpfruty. Dodatkowym atutem jest piękny efekt wizualny :)
Tarta grejpfrutowaprzepis z magazynu
GourmetSkładniki:- upieczona tarta z kruchego ciasta (z Twojego ulubionego przepisu)
- 230g serka mascarpone
- 4 grejpfruty
- 3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru
- 4 łyżki cukru pudru (2 łyżki+ 2 łyżki)
Grubo obierz grejpfruty- tak, żeby pozbawić je również białej skórki. Ostrym nożem wycinaj cząstki grejpfruta spomiędzy błonek, które je oddzielają. W miseczce odstaw 'ścinki' błonek, cząstki grejpfruta ułóż na papierowych ręcznikach (do osączenia). Zmieszaj mascarpone z cukrem (2 łyżki) i imbirem, dodaj 3 łyżki soku wyciśniętego ze ścinków błonek grejpfruta. Wyłóż masę na upieczony spód tarty, na nie wachlarzowato ułóż cząstki grejpfrutów. Przed podaniem posyp wierzch tarty cukrem pudrem (2 łyżki).
Smacznego!
noooo,rewelka!!!! musi extra smakowac i to akurat cos dla mnie smakowo :)
OdpowiedzUsuńJest piękna! Coś dla mnie, bo ja grejfruty uwielbiam!:))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe! Nigdy nie robilam takiej tarty, a warto byloby sprobowac - u Ciebie to ciasto wyglada fantastycznie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNooo, z tak zgrabnie wyfiletowanymi grejpfrutami bardzo ładnie się tarta prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe polaczenie smakow... :-)
OdpowiedzUsuńOj kurka! ale ty masz wymyślne te ciasta,w życiu bym nie wpadła na taką tartę-super połączenie!:D
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój nowy blog Cioccolato Gatto, bedzie mi bardzo miło gościć Cię Glimmer :) http://cioccolatogatto.blox.pl/html
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, ale nigdy nie próbowałam jej z połączeniem grejpfruta, oryginalne połączenie. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To połączenie grapefruita i kandyzowanego imbiru ogromnie mi się podoba :) Zapamiętam i z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta :)