Kanapka z opiekaną papryką i brie
Składniki- dla 1 osoby:
- kromka chleba (najlepiej smakuje własny oczywiście)
- 3 plasterki sera brie
- masło
- 1 czerwona papryka
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i kładziemy na nią paprykę. Piekarnik rozgrzewamy przez chwilę i wyłączamy. Blachę wsuwamy do piekarnika najwyżej, jak się da. Trzymamy przez 10 minut, po czym obracamy paprykę. Po kolejnych 10 minutach sprawdzamy. Papryka ma mieć równomiernie zwęgloną skórkę. Przekładamy ją do szczelnego woreczka i zamykamy- ma się 'spocić'- zostawiamy na chwilę- dzięki zamykaniu w woreczek łatwiej się obierze ze skórki. Obieramy paprykę, usuwamy ogonek i nasionka i kroimy w pasy.
Chleb smarujemy masłem, na to papryka i ser brie.
Smakuje wybornie!
Papryka dzięki takiemu opaleniu nie traci smaku, lekko mięknie i dostaje 'dymnego' aromatu.
Acha! takie zestawienie bardzo mi przypada do gustu!
OdpowiedzUsuń