wtorek, 19 maja 2009

Harira z chrupiącymi placuszkami

Pyszne, sycące danie. Miała być zupa ale zrobiliśmy gęstszą konsystencję. Dzisiaj właściwie R. w kuchni szalał przy obiedzie- ja zajmowałam się chlebem i bagietkami, które się właśnie pieką :)

Harirę podaliśmy z chrupiącymi placuszkami, które się niesamowicie szybko przygotowuje a są tak dobre, że można je jeść bez niczego :) Można też oczywiście z dipem na przykład.
Polecam!

Harira
za przepis dziękuję Agnieszce- trochę go zmodyfikowaliśmy





Składniki:
  • 1 szkl ciecierzycy namoczonej na noc (lub ok. 700g już ugotowanej z puszki)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1 por drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500g wołowiny pokrojonej w kostkę- drobną
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • szczypta nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 l wody
  • 6 pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (może być duża 800g puszka pomidorów)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki soku cytrynowego, świeżo wyciśniętego

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wołowinę i zrumienić ze wszystkich stron. Wsypać przyprawy, przesmażyć przez minutę. Dolać 1 l wody i ciecierzycę i dusić pod przykryciem przez ok 45min (jeśli ciecierzyca jest z puszki to dodajemy ją na 5 min przed końcem duszenia mięsa). Dodać posiekane pomidory razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, gotować ok. 15-20 min. Następnie dołożyć ryż i gotować aż do jego miękkości. Tuż przed podaniem wlać sok cytrynowy.


Chrupiące placuszki



Składniki:
  • 125g mąki pszennej
  • 1/2 + 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

Potrzebny sprzęt:
  • opiekacz do pannini ('grill dietetyczny') lub 2 patelnie, z czego jedna ciężka i mniejsza od drugiej

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Nagrzewamy opiekacz do pannini. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej wałkujemy podłużny placek. Wkładamy do opiekacza (zmieści się tylko jeden placek), dociskamy i pieczemy kilka minut. To samo powtarzamy przy drugim placku.
Jeśli nie macie w domu opiekacza: trzeba rozgrzać większą patelnię (bez tłuszczu), polecam żeliwną, położyć na niej placek i docisnąć od góry mniejszą i cięższą patelnią. Potrzymać kilka minut aż chlebek się upiecze.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne! Laczylam juz wolowine z ciecierzyca, ale nigdy w takiej kombinacji smakowej, a zestaw przypraw wydaje sie bardzo kuszacy... Do zrobienia! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę smakowite- właściwie pierwsza potrawa z ciecierzycą, którą zrobiliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama nie wiem co byłoby lepsze
    harira czy placuszki
    ale jesli chodzi o nazwę to to pierwsze wygrywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Harira w formie gulaszu - super pomysł! Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis i że Wam zasmakował. A placuszki kusza mnie niezmiernie i wydają sie wprost idealnym dodatkiem do tego dania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń