Harirę podaliśmy z chrupiącymi placuszkami, które się niesamowicie szybko przygotowuje a są tak dobre, że można je jeść bez niczego :) Można też oczywiście z dipem na przykład.
Polecam!
Harira
za przepis dziękuję Agnieszce- trochę go zmodyfikowaliśmy

Składniki:
- 1 szkl ciecierzycy namoczonej na noc (lub ok. 700g już ugotowanej z puszki)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 por drobno posiekany
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500g wołowiny pokrojonej w kostkę- drobną
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- szczypta nitek szafranu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- 1 l wody
- 6 pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (może być duża 800g puszka pomidorów)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki soku cytrynowego, świeżo wyciśniętego
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wołowinę i zrumienić ze wszystkich stron. Wsypać przyprawy, przesmażyć przez minutę. Dolać 1 l wody i ciecierzycę i dusić pod przykryciem przez ok 45min (jeśli ciecierzyca jest z puszki to dodajemy ją na 5 min przed końcem duszenia mięsa). Dodać posiekane pomidory razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, gotować ok. 15-20 min. Następnie dołożyć ryż i gotować aż do jego miękkości. Tuż przed podaniem wlać sok cytrynowy.
Chrupiące placuszki

Składniki:
- 125g mąki pszennej
- 1/2 + 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
Potrzebny sprzęt:
- opiekacz do pannini ('grill dietetyczny') lub 2 patelnie, z czego jedna ciężka i mniejsza od drugiej
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Nagrzewamy opiekacz do pannini. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej wałkujemy podłużny placek. Wkładamy do opiekacza (zmieści się tylko jeden placek), dociskamy i pieczemy kilka minut. To samo powtarzamy przy drugim placku.
Jeśli nie macie w domu opiekacza: trzeba rozgrzać większą patelnię (bez tłuszczu), polecam żeliwną, położyć na niej placek i docisnąć od góry mniejszą i cięższą patelnią. Potrzymać kilka minut aż chlebek się upiecze.
Smacznego!
Bardzo fajne! Laczylam juz wolowine z ciecierzyca, ale nigdy w takiej kombinacji smakowej, a zestaw przypraw wydaje sie bardzo kuszacy... Do zrobienia! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnaprawdę smakowite- właściwie pierwsza potrawa z ciecierzycą, którą zrobiliśmy:)
OdpowiedzUsuńsama nie wiem co byłoby lepsze
OdpowiedzUsuńharira czy placuszki
ale jesli chodzi o nazwę to to pierwsze wygrywa :-)
Harira w formie gulaszu - super pomysł! Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis i że Wam zasmakował. A placuszki kusza mnie niezmiernie i wydają sie wprost idealnym dodatkiem do tego dania. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń