Krewetki rozmroziliśmy i osuszyliśmy. Były już obrane, za wyjątkiem ogonków. Ciasto do panierowania wychodzi bardzo gęste i dzieki temu świetnie przylega do krewetki. Smażyliśmy je w woku, dzieląc całość (40 dag) na 3 tury smażenia.
Do tego sos czosnkowy i sos paprykowy, których przygotowanie zajmuje tylko minutkę. I tak właśnie zniknęły krewetki- na zdjęciach widać już tylko ogonki :)
Smacznego- polecam!
Krewetki w ostrej panierce z dwoma sosami
Składniki na ciasto do panierki: (przepis podstawowy ze strony cooks.com)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka lodowatej wody
- 1 jajko roztrzepane
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu- typu greckiego
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sos paprykowy:
- 2 łyżki jogurtu- typu greckiego
- 1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól,pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz