środa, 22 kwietnia 2009

Wiosna w talerzu

takie śniadanie na dziś- sałatka wiosenna :) Do jedzenia nożem i widelcem. Spod zieleni i czerwieni wyłania się złoty chrupiący chlebek...



Składniki:
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 1 liść sałaty lodowej
  • 6 listków bazylii
  • 1 kromka chleba (u mnie chleb na piwie)
  • 1 łyżeczka ghee (lub masła)

sos:
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy łagodnej (u mnie miodowa)
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1/4 łyżeczki cukru

Kromkę chleba ztostować z obu stron na rozgrzanej patelni z ghee.
W miseczce ułożyć ciepły chleb, na nim rozsypać pomidorki, posypać porwaną bazylią i sałatą. Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę.
Smacznego!

Pyszna, świeża propozycja na początek dnia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz