Kusiły mnie już długo, ale ciągle wybierałam pieczenie chleba od bułek- w końcu wczoraj się udało :)
Bułeczki świetne na śniadanie, o dużych dziurkach, które świetnie wsiąkają masło czy dżem.
Ja zjadłam swoje z jajkiem w koszulce, Radek z salami i ogórkiem kiszonym.
Przygotowuje się je szybko, trzeba im tylko zarezerwować czas na odpoczynek przez noc.
Sourdough English Muffins
(przepis wzięty z tej strony)
Składniki (na 12 sztuk)
PS. taka nam urosła truskaweczka na balkonie :) Miłego dnia!
Bułeczki świetne na śniadanie, o dużych dziurkach, które świetnie wsiąkają masło czy dżem.
Ja zjadłam swoje z jajkiem w koszulce, Radek z salami i ogórkiem kiszonym.
Przygotowuje się je szybko, trzeba im tylko zarezerwować czas na odpoczynek przez noc.
Sourdough English Muffins
(przepis wzięty z tej strony)
Składniki (na 12 sztuk)
- 1/2 szklanki zakwasu (100% hydratacji)
- 1 szklanka mleka
- 2 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zmieszaj zakwas, 2 szklanki mąki i mleko w misce. Przykryj folią i odstaw na noc, żeby ciasto odpoczęło.
- Dodaj pozostałą mąkę (3/4 szklanki), cukier, sól, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Wyłóż na omączoną stolnicę i wyrabiaj 4-5 minut. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i wycinaj krążki (ja wycinałam kubkiem). Połóż krążki na papierze do pieczenia obsypanym mąką ziemniaczaną i daj odpocząć przez 45 minut.
- Patelnię (najlepiej żeliwną) posmaruj ją lekko olejem i rozgrzej. Połóż krążki- nie mogą się stykać, bo podczas pieczenia rosną, 'piecz' 6-8 minut z każdej strony aż będą złote (lub bardziej przypalone, jeśli takie lubisz) i upieczone w środku.
- Zdejmij z patelni, rozdziel widelcem, posmaruj czym lubisz i zajadaj :)
PS. taka nam urosła truskaweczka na balkonie :) Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz