Powiem tylko tyle- przepyszne :) Wilgotna muffinka z roztopionym marshmallow a na wierzchu 'royal icing', czyli królewski lukier. Upiekłam, zostawiłam dla nas 3 a resztę zaniosłam do Gosi :)
Muffinki marshmallows
przepis zapożyczony z internetu(nie pamiętam źródła), zmodyfikowany
Składniki na 12 muffinek:
Royal Icing (królewski lukier)
Składniki na 12 muffinek:
Najlepsza rzecz w tym lukrze, to jego konsystencja- jest bardzo gęsty, nie spływa ale przy tym bardzo łatwo się rozprowadza. Drugą jego zaletą jest fakt, że muffinki można zupełnie spokojnie zjeść, nie krzywiąc się na nadmiar cukru :)
Muffinki marshmallows
przepis zapożyczony z internetu(nie pamiętam źródła), zmodyfikowany
Składniki na 12 muffinek:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki masła (150g)
- 10 marshmallows (pianek np. jojo), każda pokrojona na 4 części
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść
- Zmieszaj suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao,marshmallows) w misce. W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki i przelej do miski z suchymi. Wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę (będzie dość rzadka jak na muffinkową, ale to gwarantuje, że będą wilgotne w środku) do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do suchego patyczka.
- Muffinki, gdy ciepłe, są dość niestabilne ale szybko twardnieją. Daj im stygnąć 5 minut w foremce a potem przełóż na kratkę i ostudź zupełnie.
Royal Icing (królewski lukier)
Składniki na 12 muffinek:
- 1 duże białko
- 1 łyżeczka soku z cutryny
- 165g przesianego cukru pudru
- barwnik spożywczy
- W misce ubij mikserem na sztywno białko z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, dodawaj po łyżce cukru pudru, na koniec dodaj barwnik, do uzyskania pożądanego koloru (u mnie czerwony barwnik).
- Lukier rozprowadź na muffinkach. Pracuj szybko, bo lukier zastyga.
Najlepsza rzecz w tym lukrze, to jego konsystencja- jest bardzo gęsty, nie spływa ale przy tym bardzo łatwo się rozprowadza. Drugą jego zaletą jest fakt, że muffinki można zupełnie spokojnie zjeść, nie krzywiąc się na nadmiar cukru :)
kusisz
OdpowiedzUsuńkusisz podwójnie, bo bez przepisu
mam nadzieję, że jutro umieścisz,
bo ten różowy słodki kolor bardzo mi się spodobał,
Moja córka za takimi poszłaby na koniec świata :)
OdpowiedzUsuńWow! Są boskie! Cudowny lukier, mniam ! :))
OdpowiedzUsuń