czwartek, 23 kwietnia 2009

Muffinki marshmallows

Powiem tylko tyle- przepyszne :) Wilgotna muffinka z roztopionym marshmallow a na wierzchu 'royal icing', czyli królewski lukier. Upiekłam, zostawiłam dla nas 3 a resztę zaniosłam do Gosi :)

Muffinki marshmallows
przepis zapożyczony z internetu(nie pamiętam źródła), zmodyfikowany



Składniki na 12 muffinek:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki masła (150g)
  • 10 marshmallows (pianek np. jojo), każda pokrojona na 4 części

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść
  • Zmieszaj suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao,marshmallows) w misce. W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki i przelej do miski z suchymi. Wymieszaj łyżką.
  • Przełóż masę (będzie dość rzadka jak na muffinkową, ale to gwarantuje, że będą wilgotne w środku) do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do suchego patyczka.
  • Muffinki, gdy ciepłe, są dość niestabilne ale szybko twardnieją. Daj im stygnąć 5 minut w foremce a potem przełóż na kratkę i ostudź zupełnie.





Royal Icing (królewski lukier)

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 duże białko
  • 1 łyżeczka soku z cutryny
  • 165g przesianego cukru pudru
  • barwnik spożywczy

  • W misce ubij mikserem na sztywno białko z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, dodawaj po łyżce cukru pudru, na koniec dodaj barwnik, do uzyskania pożądanego koloru (u mnie czerwony barwnik).
  • Lukier rozprowadź na muffinkach. Pracuj szybko, bo lukier zastyga.

Najlepsza rzecz w tym lukrze, to jego konsystencja- jest bardzo gęsty, nie spływa ale przy tym bardzo łatwo się rozprowadza. Drugą jego zaletą jest fakt, że muffinki można zupełnie spokojnie zjeść, nie krzywiąc się na nadmiar cukru :)


3 komentarze:

  1. kusisz
    kusisz podwójnie, bo bez przepisu
    mam nadzieję, że jutro umieścisz,
    bo ten różowy słodki kolor bardzo mi się spodobał,

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka za takimi poszłaby na koniec świata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Są boskie! Cudowny lukier, mniam ! :))

    OdpowiedzUsuń