wtorek, 14 kwietnia 2009

Ciasteczka brzoskwinki

Są przepiękne! Zrobiły na mnie tak duże wrażenie, kiedy je zobaczyłam tutaj, że nie mogłam się powstrzymać- wiedziałam, że zagoszczą na świątecznym stole :) Są bardzo smaczne a przy tym niezwykle ładnie wyglądają. Spróbujcie!

Peaches cookies




Składniki:
  • 4 jaja
  • 250 ml oleju
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki

później dodaj:
  • 500 g mąki

na nadzienie:
  • 1 słoik nutelli lub lemon curd (może być Wasz ulubiony dżem)

na kolorki:
  • barwnik spożywczy- czerwony i żółty
  • szklanka mleka
  • 1/2 - 1 szklanki cukru


  • Zmieszaj jaja, cukier i wanilię. Dodaj olej, potem mąkę (4 łyżki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj (mieszałam mikserem).

  • Daj ciastu odpocząć przez godzinę, następnie wmieszaj ręcznie pół kilograma mąki.

  • Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Natłuść olejem dłonie i formuj z ciasta kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kładź je na blaszkę, zostawiając 2,5 cm odstępu. Włóż do piekarnika obie blachy. Piecz 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami w piekarniku. Ciastka powinny pozostać białe.

  • Ostudź ciastka a następnie łyżeczką do melona lub zwykłą łyżeczką wydrąż otwór w spodniej części ciastka, żeby powstało miejsce na nadzienie. W miseczce zmieszaj nutellę/dżem z rozgniecionymi okruszkami (dodawaj ich po trochu, żeby wyczuć, kiedy naszienie będzie miało odpowiednią konsystencję). Łyżeczką nakładaj nadzienie do ciasteczek i składaj je w brzoskwinki.

  • Do 2 miseczek nalej po 1/2 szklanki mleka oraz kilka kropli barwnika- do jednej żółty, do drugiej czerwony. Zanurzaj ciasteczka w mleku na chwilkę, żeby złapały kolor ale nie wchłonęły dużo płynu a następnie obtaczaj w cukrze.

  • Daj im wyschnąć zanim zapakujesz je do szczelnego pojemniczka.

  • Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Piękne, rzeczywiście jak brzoskwinki :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Są super! Wypatrzyłam je już dawno, tylko do ich upieczenia nie miałam kiedy się zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudo ,naprawdę są wyjątkowo piękne

    OdpowiedzUsuń
  5. ale efektowne! na pewno równie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne. Wygladają bardzo atrakcyjnie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń