pyszne! Trochę przypominają lody o smaku przysmażonego mleka skondensowanego. Mniam! Wiosna, ciepło- sezon lodziarski czas zacząć! Podałam polane lemon curd.
Butterscotch icecream
przepis pochodzi z tego bloga
Butterscotch icecream
przepis pochodzi z tego bloga
Składniki:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki śmietany kremówki (dałam 30%)
- 2 szklanki śmietanki (dałam mleko)
- 6 dużych żółtek
W rondelku nad średnim ogniem zmieszaj cukier i masło aż masło się roztopi a cukier rozpuści- będzie to trwało ok. 3-4 minuty a mieszanina będzie bąbelkować.
Wmieszaj 1/2 szklanki śmietany kremówki, zestaw z palnika. Dodaj wanilię.
W drugim garnku na średnim ogniu zmieszaj pozostałą szklankę kremówki i mleko, zagotuj.
W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka. Wlej je do garnka z kremówką i mlekiem. Mieszaj ciągle przez ok. 2-4 minuty, garnek powinien być na małym ogniu a mieszanina powinna lekko zgęstnieć. Zdejmij z palnika.
Przelej przez sito do czystej miski i wmieszaj mieszaninę masła, cukru i śmietanki.
Ostudź zupełnie, mieszając co jakiś czas (ok. 2 godziny) a następnie włóż do zamrażarki w szczelnym pojemniku. Zamrażaj przynajmniej 6 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz