piątek, 20 marca 2009

Tort bardzo czekoladowy

na urodziny dla przyjaciółki. Szybki w przygotowaniu, co dziś miało duże znaczenie, bo wypadło mi coś ważnego do zrobienia i gdyby nie ten przepis to z pomysłu nic by nie wyszło.

Tort jest baardzo czekoladowy ale wart zrobienia, bo przecież zwykle jemy tylko jeden kawałek, więc trzeba coś dobrego w tym kawałku znaleźć :) Przepis, nieco zmieniony, z magazynu 'Delicious' . Polecam!!

Tort dla Grysika


Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 100g gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej (użyłam takiej z 70% zawartością kakao)
  • 15g kakao, przesianego
  • 300g mąki przennej, przesiać
  • 1 łyżeczka sody, przesiać
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225g cukru demerara
  • 2 jajka

Na glazurę:

  • 225g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 100g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie foremki o średnicy 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (W oryginale jest jedna głęboka foremka o średnicy 20 cm- ja piekłam w dwóch silikonowych- są płytsze niż metalowe).

Zmieszaj mleko z octem, odstaw.

Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj mikserem w misce, dolej mleko zmieszane z octem i mieszaj aż masa będzie gładka.

Ciasto podziel na pół, wyłóż do tortownic. Piecz przez ok. 40 minut do czasu, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź przez 10 minut a następnie wyjmij z foremek na kratkę i ostudź całkowicie. Wyrównaj krążki ciasta (odetnij wybrzuszenia itp.)

W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
1/4 masy wyłóż na spodni krążek i rozsmaruj. Przykryj drugim krążkiem i rozsmaruj na torcie glazurę, pamiętając o bokach (ja to wszystko robiłam, gdy tort był już na talerzu).

Ja swój tort posypałam srebrnymi perełkami cukrowymi i ozdobiłam storczykiem (oczywiście storczyk jest niejadalny!, dlatego przed krojeniem należy go zdjąć z ciasta)

Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. te bardzo czekoladowe są najpyszniejsze:-)
    ciekawa jestem jak wygląda w środku

    OdpowiedzUsuń
  2. no kurcze, środka nie zrobiłam, niestety. Ale był naprawdę ładny- mocno czekoladowy kolor przełożony czekoladową masą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, ta czekoladowa polewa ma właściwości hipnotyzujące.. ;-) Przepiękna... :)

    OdpowiedzUsuń