przynajmniej u mnie w kuchni- jakieś 2 dni temu w poszukiwaniu sadzonek lawendy trafiliśmy do centrum ogrodniczego- nie było w nim właściwie nic, co by się nam spodobało- oczywiście lawendy też nie było, bo za wcześnie ale były za to doniczki ze zmarzniętymi krokusami. Przynieśliśmy dwie do domu i dzisiaj w pełni rozkwitły. Za oknem pięknie słońce- może to już wiosna?
W końcu kupiłam żeliwną patelnię- nie jest idealnie równo odlana i kosztowała niewiele ale w końcu jest - i strasznie się z niej cieszę! Robi się na niej pyszną jajecznicę, co testujemy od 2 dni na śniadanie :)
Jajecznica z chorizo z żeliwnej patelni
Składniki:
- 1,5 łyżki masła
- 1 cebula
- 6 plasterków chorizo
- 5 jajek
- sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku
- musztarda do posmarowania
Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Dodajemy pocięte na centymetrowe paseczki chorizo i przypiekamy. Do miski rozbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy chilli do smaku. Wlewamy jaja na patelnię i mieszamy, podbierając z boków. Kiedy zetnie się całe białko przebijamy żółtka i mieszamy całość.
Wykładamy na talerze i smarujemy musztardą. Zajadamy ze smakiem zagryzając domowym chlebem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz