sobota, 21 marca 2009

Wiosna! (z jajecznicą)


przynajmniej u mnie w kuchni- jakieś 2 dni temu w poszukiwaniu sadzonek lawendy trafiliśmy do centrum ogrodniczego- nie było w nim właściwie nic, co by się nam spodobało- oczywiście lawendy też nie było, bo za wcześnie ale były za to doniczki ze zmarzniętymi krokusami. Przynieśliśmy dwie do domu i dzisiaj w pełni rozkwitły. Za oknem pięknie słońce- może to już wiosna?

W końcu kupiłam żeliwną patelnię- nie jest idealnie równo odlana i kosztowała niewiele ale w końcu jest - i strasznie się z niej cieszę! Robi się na niej pyszną jajecznicę, co testujemy od 2 dni na śniadanie :)

Jajecznica z chorizo z żeliwnej patelni

Składniki:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 6 plasterków chorizo
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku
  • musztarda do posmarowania

Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Dodajemy pocięte na centymetrowe paseczki chorizo i przypiekamy. Do miski rozbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy chilli do smaku. Wlewamy jaja na patelnię i mieszamy, podbierając z boków. Kiedy zetnie się całe białko przebijamy żółtka i mieszamy całość.
Wykładamy na talerze i smarujemy musztardą. Zajadamy ze smakiem zagryzając domowym chlebem :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz