na urodziny dla przyjaciółki. Szybki w przygotowaniu, co dziś miało duże znaczenie, bo wypadło mi coś ważnego do zrobienia i gdyby nie ten przepis to z pomysłu nic by nie wyszło.
Tort jest baardzo czekoladowy ale wart zrobienia, bo przecież zwykle jemy tylko jeden kawałek, więc trzeba coś dobrego w tym kawałku znaleźć :) Przepis, nieco zmieniony, z magazynu 'Delicious' . Polecam!!
Tort dla Grysika
Tort jest baardzo czekoladowy ale wart zrobienia, bo przecież zwykle jemy tylko jeden kawałek, więc trzeba coś dobrego w tym kawałku znaleźć :) Przepis, nieco zmieniony, z magazynu 'Delicious' . Polecam!!
Tort dla Grysika
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 250ml mleka
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 100g gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej (użyłam takiej z 70% zawartością kakao)
- 15g kakao, przesianego
- 300g mąki przennej, przesiać
- 1 łyżeczka sody, przesiać
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 225g cukru demerara
- 2 jajka
Na glazurę:
- 225g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie foremki o średnicy 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (W oryginale jest jedna głęboka foremka o średnicy 20 cm- ja piekłam w dwóch silikonowych- są płytsze niż metalowe).
Zmieszaj mleko z octem, odstaw.
Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj mikserem w misce, dolej mleko zmieszane z octem i mieszaj aż masa będzie gładka.
Ciasto podziel na pół, wyłóż do tortownic. Piecz przez ok. 40 minut do czasu, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź przez 10 minut a następnie wyjmij z foremek na kratkę i ostudź całkowicie. Wyrównaj krążki ciasta (odetnij wybrzuszenia itp.)
W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
1/4 masy wyłóż na spodni krążek i rozsmaruj. Przykryj drugim krążkiem i rozsmaruj na torcie glazurę, pamiętając o bokach (ja to wszystko robiłam, gdy tort był już na talerzu).
Ja swój tort posypałam srebrnymi perełkami cukrowymi i ozdobiłam storczykiem (oczywiście storczyk jest niejadalny!, dlatego przed krojeniem należy go zdjąć z ciasta)
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Smacznego!
Zmieszaj mleko z octem, odstaw.
Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj mikserem w misce, dolej mleko zmieszane z octem i mieszaj aż masa będzie gładka.
Ciasto podziel na pół, wyłóż do tortownic. Piecz przez ok. 40 minut do czasu, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź przez 10 minut a następnie wyjmij z foremek na kratkę i ostudź całkowicie. Wyrównaj krążki ciasta (odetnij wybrzuszenia itp.)
W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
1/4 masy wyłóż na spodni krążek i rozsmaruj. Przykryj drugim krążkiem i rozsmaruj na torcie glazurę, pamiętając o bokach (ja to wszystko robiłam, gdy tort był już na talerzu).
Ja swój tort posypałam srebrnymi perełkami cukrowymi i ozdobiłam storczykiem (oczywiście storczyk jest niejadalny!, dlatego przed krojeniem należy go zdjąć z ciasta)
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Smacznego!
te bardzo czekoladowe są najpyszniejsze:-)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak wygląda w środku
no kurcze, środka nie zrobiłam, niestety. Ale był naprawdę ładny- mocno czekoladowy kolor przełożony czekoladową masą :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ta czekoladowa polewa ma właściwości hipnotyzujące.. ;-) Przepiękna... :)
OdpowiedzUsuń