czwartek, 5 marca 2009

Ekskluzywny chleb jabłkowo-orzechowy

To niezwykły chleb- bardzo bogaty, wyjątkowy w smaku. Zawdzięcza go suszonym jabłkom i orzechom włoskim.
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter :)


Koniecznie go spróbujcie!

Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi


przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami

Składniki na 2 bochenki: (ja robiłam z połowy porcji)

  • 400 g mąki
  • 80 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki żytniej
  • 280 g wody
  • 16 g soli
  • 480 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
  • 100 g suszonych jabłek, grubo posiekanych
  • 240 g- 1 szklanka cydru (ja użyłam zwykłego piwa)
  • 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Sposób przygotowania:

  • Namocz jabłka w piwie- trzymaj je tam przez godzinę, następnie odsącz
  • Na suchej patelni podpraż orzechy
  • Umieść mąki, zakwas, sól i wodę w misce. Miksuj na najniższych obrotach aż składniki dobrze się połączą (ok. 4 minut). Ciasto powinno być bardzo lepkie.
  • Miksuj dalej, przez ok. 5 minut na najniższych obrotach.
  • Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.
  • Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W 40 i 80 minucie złóż ciasto (wyłóż na blat, rozpłaszcz i złóż boki w 1/3 długości a następnie ponownie włóż do miski). Całość będzie wyglądać tak: 40 minut fermentacji- I złożenie- 40 minut fermentacji- II złożenie- 40 minut fermentacji
  • Wyłóż ciasto na lekko umączony blat. Podziel na 2 części (jeśli robisz z pełnej ilości składników). Z każdej części uformuj delikatnie kulę. Przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć 20 minut.
  • Uformuj ścisłą kulę z każdego kawałka ciasta i ułóż w koszykach do wyrastania wyłożonych ściereczką i wysypanych mąką gryczaną lub ziemniaczaną. Przykryj i daj wyrosnąć przez 2,5 godziny w temp. pokojowej.
  • Nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia (ja nie mam, więc nagrzałam blachę) do 250 stopni. Przygotuj spryskiwacz, bo będzie potrzebny do wytworzenia pary.
  • Wyrzuć chlebek na papier do pieczenia i zrób kilka ozdobnych nacięć.
  • Przełóż chleb z papierem do pieczenia delikatnie do piekarnika
  • Jak tylko chleb znajdzie się w piekarniku zmniejsz temperaturę do 230 stopni. Piecz przez 15 minut z parą (ja spryskiwałam ścianki piekarnika co minutę) a następnie 25 minut bez pary aż skórka będzie czekoladowo-brązowa.
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki- daj chlebkowi odpadować przez 10 minut, następnie wyjmij go z piekarnika i studź na kratce.
  • Daj mu kilka godzin na ostygnięcie i dopiero wtedy krój.
Polecam- chlebek jest pyszny! Ma wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę a smak bardzo bogaty :)


5 komentarzy:

  1. ja tez go bardzo lubię i od tego chleba zaczęłam swój blog
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2008/09/cleb-z-suszonymi-jabkami-i-orzechami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy chlebek, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo... cudny! Ja na raie go nie zrobie, bo nie mam zakwasu, ale jak tylko pokonam te przeszkode, to zabiore sie i do tego przepisu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo rustykalny
    i bardzo piękny

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko i córko! Piekny jest! :))
    Jak się udała szczawiowa? Mam nadzieje,ze smakowała:)

    OdpowiedzUsuń