Zawsze zastanawiałam się, jak smakuje ciasto marchewkowe ale jakoś nie miałam odwagi spróbować..aż do czasu, kiedy znalazłam przepis, który podała Liska na forum CinCin.
Wczoraj się za nie zabrałam- wyszło wilgotne ciasto o lekko piernikowym aromacie, naprawdę bardzo smaczne :)
Polecam!
Przepis cytuję za Liską
Wilgotne ciasto marchewkowe
Składniki:
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody szczypta soli
orzechy
rodzynki
polewa:
czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru
łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Smacznego!
No to juz chyba tylko ja na swiecie zostalam, ofiara jedna, ktora nie wie, jak smakuje domowe ciasto marchewkowe:) Nigdy go nie robilam, ale Twoje wyglada bardzo zachecajaco, moze w koncu sie przemoge... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie! i skoro pierwsze marchewkowe lody juz przelamane ;) to polecam Ci tez marchewkowe ciasto szwajcarskie :
OdpowiedzUsuńhttp://mojakuchnia.blogspot.com/2008/09/szwajcarskie-specjay.html
wszystkim zazwyczaj smakuje :D
Pozdrawiam serdecznie!