Już dawno nie piekłam muffinków a kupiłam nowe foremki, więc wczoraj powstały te. Użyłam do nich kandyzowanego kumkwatu (takie małe cytrusiki), który kupiłam na Allegro i myślałam, że je będziemy zajadać jako przekąskę- jednak mają tak zdecydowany smak, że nie da rady :)
Dawno też nie piekłam nic z białą czekoladą a ona wspaniale pasuje do muffinków.
Przepis mój własny
Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą
Składniki- na 12 muffinków
Suche:
Dawno też nie piekłam nic z białą czekoladą a ona wspaniale pasuje do muffinków.
Przepis mój własny
Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą
Składniki- na 12 muffinków
Suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 5 grubo posiekanych kumkwatów kandyzowanych
- 1/2 tabliczki białej czekolady- grubo posiekać
Mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki nleka
- 1 jajo
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce. Mokre wymieszaj mikserem w osobnej misce i wlej do suchych. Wymieszaj niezbyt dokładnie- do połączenia składników.
Foremkę do muffinków wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Rozłóż masę równomiernie między papilotki.
Piecz 20- 25 minut.
Polecam- są pyszne!
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce. Mokre wymieszaj mikserem w osobnej misce i wlej do suchych. Wymieszaj niezbyt dokładnie- do połączenia składników.
Foremkę do muffinków wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Rozłóż masę równomiernie między papilotki.
Piecz 20- 25 minut.
Polecam- są pyszne!
słodko :-)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku tego cytrusa,
nigdy o nim nie słyszałam
smak zdaje mi się taki pomarańczowo-mandarynkowy- bardzo zagęszczony :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńa ja chciałam kupić takie świeże kumkwaty ,ale od pewnego czasu w moim miasteczku nie ma
Wygladaja nader smakowicie! Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!