To niezwykły chleb- bardzo bogaty, wyjątkowy w smaku. Zawdzięcza go suszonym jabłkom i orzechom włoskim.
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter :)
Koniecznie go spróbujcie!
Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi
przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter :)
Koniecznie go spróbujcie!
Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi
przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami
Składniki na 2 bochenki: (ja robiłam z połowy porcji)
- 400 g mąki
- 80 g mąki gryczanej
- 80 g mąki żytniej
- 280 g wody
- 16 g soli
- 480 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
- 100 g suszonych jabłek, grubo posiekanych
- 240 g- 1 szklanka cydru (ja użyłam zwykłego piwa)
- 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
- Namocz jabłka w piwie- trzymaj je tam przez godzinę, następnie odsącz
- Na suchej patelni podpraż orzechy
- Umieść mąki, zakwas, sól i wodę w misce. Miksuj na najniższych obrotach aż składniki dobrze się połączą (ok. 4 minut). Ciasto powinno być bardzo lepkie.
- Miksuj dalej, przez ok. 5 minut na najniższych obrotach.
- Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.
- Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W 40 i 80 minucie złóż ciasto (wyłóż na blat, rozpłaszcz i złóż boki w 1/3 długości a następnie ponownie włóż do miski). Całość będzie wyglądać tak: 40 minut fermentacji- I złożenie- 40 minut fermentacji- II złożenie- 40 minut fermentacji
- Wyłóż ciasto na lekko umączony blat. Podziel na 2 części (jeśli robisz z pełnej ilości składników). Z każdej części uformuj delikatnie kulę. Przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć 20 minut.
- Uformuj ścisłą kulę z każdego kawałka ciasta i ułóż w koszykach do wyrastania wyłożonych ściereczką i wysypanych mąką gryczaną lub ziemniaczaną. Przykryj i daj wyrosnąć przez 2,5 godziny w temp. pokojowej.
- Nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia (ja nie mam, więc nagrzałam blachę) do 250 stopni. Przygotuj spryskiwacz, bo będzie potrzebny do wytworzenia pary.
- Wyrzuć chlebek na papier do pieczenia i zrób kilka ozdobnych nacięć.
- Przełóż chleb z papierem do pieczenia delikatnie do piekarnika
- Jak tylko chleb znajdzie się w piekarniku zmniejsz temperaturę do 230 stopni. Piecz przez 15 minut z parą (ja spryskiwałam ścianki piekarnika co minutę) a następnie 25 minut bez pary aż skórka będzie czekoladowo-brązowa.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki- daj chlebkowi odpadować przez 10 minut, następnie wyjmij go z piekarnika i studź na kratce.
- Daj mu kilka godzin na ostygnięcie i dopiero wtedy krój.
ja tez go bardzo lubię i od tego chleba zaczęłam swój blog
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2008/09/cleb-z-suszonymi-jabkami-i-orzechami.html
Bardzo ciekawy chlebek, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńooooo... cudny! Ja na raie go nie zrobie, bo nie mam zakwasu, ale jak tylko pokonam te przeszkode, to zabiore sie i do tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
bardzo rustykalny
OdpowiedzUsuńi bardzo piękny
O matko i córko! Piekny jest! :))
OdpowiedzUsuńJak się udała szczawiowa? Mam nadzieje,ze smakowała:)