sobota, 21 lutego 2009

Vanilla Scones

tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić :) Jakoś tak wanilia do mnie przemówiła :) Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpadł mi w oko.

Oryginał znajduje się na blogu 'Cookie Baker Lynn'.

Zachęciła mnie opowieść autorki i wyzwanie, jakie przed sobą postawiła- ciastka mają smakować tak jak Vanilla Scones ze 'Starbucks'. Kto jadł oryginał, ten będzie wiedział- ja nie jadłam ale z efektu jestem zadowolona.

Wyszły kruche, niezbyt słodkie, z waniliową nutą.

Polecam jako przegryzkę lub idealne ciacho do kawy :)

Przepis podaję w wersji nieco zmodyfikowanej

Vanilla Scones

Składniki (na 16 scones'ów)

4 szklanki mąki
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140 g zimnego, posiekanego masła
2 jajka
1 szklanka śmietany (dałam 30%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Na glazurę (nie robiłam)


1 szklanka cukru pudru
2-4 łyżki mleka


Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Przetnij wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej nasionka. Zmieszaj mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ziarenka wanilii (pustą laskę wanilii zachowaj do zrobienia cukru waniliowego*).Dodaj posiekane masło i wymieszaj mikserem do czasu, aż mieszanina będzie miała wygląd mokrego piasku z niewielkimi grudkami masła.

W dużej misce zmieszaj śmietankę z jajkiem i aromatem waniliowym. Ubij do czasu połączenia składników. Wsyp suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do czasu aż mąka zostanie wchłonięta (nie dłużej, bo scones'y będą twarde!).

Podziel ciasto na 2 części. Z każdej z nich uformuj koło o średnicy ok.15 cm i podziel je na 8 równych trójkątów. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nie trójkąty (po 8 na każdej).

Włóż obie do piekarnika, nie jedna pod drugą- zostaw odstęp.

Piecz przez 15-18 minut, w połowie czasu zamieniając miejscami blachy. Pozwól im ostygnąć przez 30 minut i polukruj (opcja- ja nie lukrowałam).

Smacznego!

*Cukier waniliowy domowej roboty

pustą łupinę wanilii pokrój na 2,5 cm kawałki.

Włóż do słoika i zasyp cukrem. Szczelnie zakręć.

Zostaw na jakiś czas, żeby wanilia mogła oddać aromat.

4 komentarze:

  1. aż ma sie ochotę schrupac
    choc jeden taki trójkącik
    nigdy nie miałam prawdziwej wanilii
    a z aromatem lub waniliowym cukrem to już nie to samo
    chyba czas poszukac w sklepie prawdziwych lasek ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja proponuję na Allegro albo w sklepach internetowych- taniej! I podobno w Tesco jest ładna wanilia z tych tescowych produktów i w całkiem dobrej cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. They look perfect. Good job! I'm glad you enjoyed them.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pysznie, że mimo wielkiego śniadania, które zjadłam przed chwilą schrupałabym takiego trójkącika. Trzeba będzie zakasać rękawy i sobie upiec :)

    OdpowiedzUsuń