tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić :) Jakoś tak wanilia do mnie przemówiła :) Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpadł mi w oko.
Oryginał znajduje się na blogu 'Cookie Baker Lynn'.
Zachęciła mnie opowieść autorki i wyzwanie, jakie przed sobą postawiła- ciastka mają smakować tak jak Vanilla Scones ze 'Starbucks'. Kto jadł oryginał, ten będzie wiedział- ja nie jadłam ale z efektu jestem zadowolona.
Wyszły kruche, niezbyt słodkie, z waniliową nutą.
Polecam jako przegryzkę lub idealne ciacho do kawy :)
Przepis podaję w wersji nieco zmodyfikowanej
Vanilla Scones
Składniki (na 16 scones'ów)
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140 g zimnego, posiekanego masła
2 jajka
1 szklanka śmietany (dałam 30%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Na glazurę (nie robiłam)
1 szklanka cukru pudru
2-4 łyżki mleka
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Przetnij wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej nasionka. Zmieszaj mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ziarenka wanilii (pustą laskę wanilii zachowaj do zrobienia cukru waniliowego*).Dodaj posiekane masło i wymieszaj mikserem do czasu, aż mieszanina będzie miała wygląd mokrego piasku z niewielkimi grudkami masła.
W dużej misce zmieszaj śmietankę z jajkiem i aromatem waniliowym. Ubij do czasu połączenia składników. Wsyp suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do czasu aż mąka zostanie wchłonięta (nie dłużej, bo scones'y będą twarde!).
Podziel ciasto na 2 części. Z każdej z nich uformuj koło o średnicy ok.15 cm i podziel je na 8 równych trójkątów. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nie trójkąty (po 8 na każdej).
Włóż obie do piekarnika, nie jedna pod drugą- zostaw odstęp.
Piecz przez 15-18 minut, w połowie czasu zamieniając miejscami blachy. Pozwól im ostygnąć przez 30 minut i polukruj (opcja- ja nie lukrowałam).
Smacznego!
*Cukier waniliowy domowej roboty
pustą łupinę wanilii pokrój na 2,5 cm kawałki.
Włóż do słoika i zasyp cukrem. Szczelnie zakręć.
Zostaw na jakiś czas, żeby wanilia mogła oddać aromat.
aż ma sie ochotę schrupac
OdpowiedzUsuńchoc jeden taki trójkącik
nigdy nie miałam prawdziwej wanilii
a z aromatem lub waniliowym cukrem to już nie to samo
chyba czas poszukac w sklepie prawdziwych lasek ;-D
ja proponuję na Allegro albo w sklepach internetowych- taniej! I podobno w Tesco jest ładna wanilia z tych tescowych produktów i w całkiem dobrej cenie :)
OdpowiedzUsuńThey look perfect. Good job! I'm glad you enjoyed them.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że mimo wielkiego śniadania, które zjadłam przed chwilą schrupałabym takiego trójkącika. Trzeba będzie zakasać rękawy i sobie upiec :)
OdpowiedzUsuń