Przepis znaleziony na forum CinCin, podany przez Liskę
Skusił mnie ten piwny zakwas. Powiem tylko, że było warto, bo ten chlebek od tej pory będzie się u nas często pojawiał. Skórka pysznie chrupiąca a miąższ lekko wilgotny i sprężysty. Przepyszny..byłby, gdybym nie zapomniała dodać soli...khe khem...no więc dajcie sól :)
Cytuję za Liską
Chleb chrupiący na zakwasie piwnym
zakwas:
- 250 g piwa
- 50 g pszennej mąki
- 4 łyżeczki zakwasu- użyłam żytniego
piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać
zakwas, przykryć i zostawić na noc.
- 200 g wody
- 500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
- 1,5 łyżeczki soli :)
zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
rósł ok. 1 h.
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
50 min.
Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz