czwartek, 12 lutego 2009

Quesadillas z kawiorem z bakłażana

Pożywne śniadanie na dziś, bo za oknem brzydko i zimno...Do klasycznych quesadillas czyli placków przennej tortilli przekładanych żółtym serem i smażonych na patelni dodałam kawior z bakłażana- przepyszne!

Polecam polane dobrym ketchupem :)

Zaczniemy w takim razie od przepisu na kawior z bakłażana, który wykopałam tutaj i troszkę zmodyfikowałam.

Kawior z bakłażana

3 średnie bakłażany
1 puszka krojonych pomidorów- odsączyć
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
oliwa
sól do smaku



Umyć i przeciąć wzdłuż bakłażany. Każdą połówkę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut. Pokroić cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać odsączone pomidory z puszki, przyprawić i dusić pół godziny.

Z upieczonych bakłażanów wydłubać miąższ i rozgnieść na papkę. Do pomidorów i cebuli dodać papkę z bakłażanów, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę.

Kawior jest idealnym dodatkiem do makaronu, jajecznicy, tostów, jako sos do placków ziemniaczanych.

Polecam bakłażanożercom!

Quesadillas z kawiorem bakłażanowym

Składniki (na 1 bardzo głodną osobę lub 2 średnio głodne)

  • 2 pszenne tortille (kupne lub własnoręcznie upieczone)
  • 4 - 6 plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki kawioru z bakłażana
  • 1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzać olej, położyć tortillę, na nią 2-3 plasterki sera (tak, żeby zakryły całą powierzchnię a nie wystawały), następnie rozsmarować kawior, nałożyć pozostały ser i przykryć drugą tortillą. Lekko docisnąć. Kiedy spodnia tortilla się przyrumieni zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 minutę. Delikatnie obrócić na drugą stronę, przypiec tortillę na spodzie i poddusić pod przykryciem przez minutę na małym ogniu.
Zdjąć z patelni, pokroić na 6-8 kawałków i podawać póki ciepłe.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciesze sie, ze kawior smakowal :)
    W takiej wersji jeszcze go nie robilam ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń