Pożywne śniadanie na dziś, bo za oknem brzydko i zimno...Do klasycznych quesadillas czyli placków przennej tortilli przekładanych żółtym serem i smażonych na patelni dodałam kawior z bakłażana- przepyszne!
Polecam polane dobrym ketchupem :)
Zaczniemy w takim razie od przepisu na kawior z bakłażana, który wykopałam tutaj i troszkę zmodyfikowałam.
Kawior z bakłażana
1 puszka krojonych pomidorów- odsączyć
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
oliwa
sól do smaku
Umyć i przeciąć wzdłuż bakłażany. Każdą połówkę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut. Pokroić cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać odsączone pomidory z puszki, przyprawić i dusić pół godziny.
Z upieczonych bakłażanów wydłubać miąższ i rozgnieść na papkę. Do pomidorów i cebuli dodać papkę z bakłażanów, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę.
Kawior jest idealnym dodatkiem do makaronu, jajecznicy, tostów, jako sos do placków ziemniaczanych.
Polecam bakłażanożercom!
Quesadillas z kawiorem bakłażanowym
Składniki (na 1 bardzo głodną osobę lub 2 średnio głodne)
- 2 pszenne tortille (kupne lub własnoręcznie upieczone)
- 4 - 6 plasterków sera żółtego
- 2 łyżki kawioru z bakłażana
- 1 łyżka oleju
Na patelni rozgrzać olej, położyć tortillę, na nią 2-3 plasterki sera (tak, żeby zakryły całą powierzchnię a nie wystawały), następnie rozsmarować kawior, nałożyć pozostały ser i przykryć drugą tortillą. Lekko docisnąć. Kiedy spodnia tortilla się przyrumieni zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 minutę. Delikatnie obrócić na drugą stronę, przypiec tortillę na spodzie i poddusić pod przykryciem przez minutę na małym ogniu.
Zdjąć z patelni, pokroić na 6-8 kawałków i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
Ciesze sie, ze kawior smakowal :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze go nie robilam ;)
Pozdrawiam serdecznie!