Podstawowy przepis na te czosnkowo-ziołowe bułeczki znalazłam na blogu Happy Home Baking tutaj.
Wyglądały pięknie i kusiły złocistą skórką i ziołową posypką.
Zmieniłam trochę sposób wykonania i składniki, żeby bardziej mi było do smaku- w takiej wersji publikuję ten przepis.
Miały być na śniadanie ale nie wytrzymaliśmy- robi się je dość długo więc zjedliśmy na drugie śniadanie :)
Bułeczki mają chrupiącą skórkę a w środki są mięciutkie i mięsiste- to pewnie przez dodatek mleka- są smakowite :)
Można je jeść bez niczego, można jako podstawę do kanapek czy zagryzkę do zupy- polecam!
Garlic Buns czyli bułeczki pachnące czosnkiem
Składniki- na 6 bułeczek:
na ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
na masełko ziołowo-czosnkowe :
- 3 łyżki masła
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- po pół łyżeczki oregano, bazylii, rozmarynu
Sposób wykonania:
- drożdże wsyp do letniego mleka i zostaw na 10 minut
- mąkę, sól, cukier wsyp do miski, wlej mleko z drożdżami i ugniataj mikserem z hakami ok. 8 minut, następnie dodaj miękkie masło i ugniataj 15 minut.
- wyjmij ciasto i uformuj z niego kulę.Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 80 minut, aż podwoi swoją objętość.
- wyciągnij ciasto na blat oprószony mąką, zagnieć kilka razy wyciskając z ciasta powietrze.
Podziel je na 6 równych części, owiń folią spożywczą i pozostaw na 15 minut. - każdą kulkę spłaszcz dłonią na placek i zawiń w roladkę a następnie poszczyp miejsce złączenia (jak przy lepieniu pierogów). Z każdego kawałka uformuj kształt łódki.
- Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, łączeniem do dołu. Blaszkę przykryj kuchenną ściereczką i daj ciastu odpocząć przez 30 minut.
- posmaruj bułeczki mlekiem i ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż każdej bułeczki (nie docinaj do końców).
- zmieszaj razem wszystkie składniki na masełko i przełóż je do dekoratora do ciast (jeśli nie masz dekoratora przełóż je do rożka wykonanego z papieru do pieczenia).W nacięcia na bułkach wciskaj masło.
- piecz przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnij bułeczki i ostudź je na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz