Zrobiłam dziś na obiad tartę, na którą przepis znalazłam gdzieś w internecie- nie pamiętam już gdzie. Wygląda malowniczo i smakuje wybornie a jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Zapraszam!
Tarta bogatowarzywna z szynką
Na ciasto:
Zapraszam!
Tarta bogatowarzywna z szynką
Na ciasto:
- 20 dkg mąki
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
- 1 mały por
- 1 papryka
- 6 pieczarek
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 marchewka
- 20 dag szynki lub innej wędliny- u mnie świetnie sprawdziła się kiełbasa krakowska sucha
Na polewę:
- 20 dag twarożku ziołowego do smarowania pieczywa
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- zioła- natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
Zimne masło posiekać z mąką i solą. Zagnieść ciasto dodając 4 łyżki lodowatej wody- wlewać powolnym strumieniem, po jednej łyżce. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Warzywa umyć, obrać jeśli trzeba i pokroić w słupki/plasterki. Szynkę pokroić w paseczki.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Twarożek, jaja, zioła i mleko połączyć w jednolitą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę, dociskając do jej brzegów. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyciągnąć na zewnątrz a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i szynkę i zalać polewą. Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy tarta nadmiernie nie brązowieje i czy warzywa się nie przypalają- jeśli tak, przykryć folią aluminiową.
Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać.
Pyszności!!
Zimne masło posiekać z mąką i solą. Zagnieść ciasto dodając 4 łyżki lodowatej wody- wlewać powolnym strumieniem, po jednej łyżce. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Warzywa umyć, obrać jeśli trzeba i pokroić w słupki/plasterki. Szynkę pokroić w paseczki.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Twarożek, jaja, zioła i mleko połączyć w jednolitą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę, dociskając do jej brzegów. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyciągnąć na zewnątrz a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i szynkę i zalać polewą. Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy tarta nadmiernie nie brązowieje i czy warzywa się nie przypalają- jeśli tak, przykryć folią aluminiową.
Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać.
Pyszności!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz