środa, 11 lutego 2009

Tarta bogatowarzywna z szynką

Zrobiłam dziś na obiad tartę, na którą przepis znalazłam gdzieś w internecie- nie pamiętam już gdzie. Wygląda malowniczo i smakuje wybornie a jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Zapraszam!



Tarta bogatowarzywna z szynką

Na ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
  • 1 mały por
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 20 dag szynki lub innej wędliny- u mnie świetnie sprawdziła się kiełbasa krakowska sucha
Na polewę:
  • 20 dag twarożku ziołowego do smarowania pieczywa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • zioła- natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką i solą. Zagnieść ciasto dodając 4 łyżki lodowatej wody- wlewać powolnym strumieniem, po jednej łyżce. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Warzywa umyć, obrać jeśli trzeba i pokroić w słupki/plasterki. Szynkę pokroić w paseczki.

Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Twarożek, jaja, zioła i mleko połączyć w jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę, dociskając do jej brzegów. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyciągnąć na zewnątrz a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni.

Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i szynkę i zalać polewą. Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy tarta nadmiernie nie brązowieje i czy warzywa się nie przypalają- jeśli tak, przykryć folią aluminiową.

Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać.

Pyszności!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz