piątek, 17 kwietnia 2009

Co zrobić z resztkami makaronu?

czyli sałatka kolacyjna :)
  • Trzy garści ugotowanego makaronu łączymy z
  • pogniecionymi sardynkami z puszki
  • 2 łyżkami majonezu
  • grzankami, które zrobiliśmy z 2 grubych kromek chlebka (najlepiej własnej roboty, oczywiście :), pokrojonymi w kosteczkę i podsmażonymi na oleju czosnkowym a na koniec wrzucamy
  • przepołowione pomidorki koktajlowe i doprawiamy

polecam- bardzo smaczna :)

czwartek, 16 kwietnia 2009

kuszący Hotpot

Radek dzisiaj wyznał, że najbardziej lubi jeść zapiekanki na obiad. Wyznał to właśnie po tym obiedzie :) Przepis powstał jako dowolna interpretacja tego. Spróbujcie!

Kuszący Hotpot



Składniki:
  • 1 łyżka ghee lub oliwy/oleju
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula, pokrojona w talarki
  • 2 średnie słodkie ziemniaki (można dodać 2 marchewki) pokrojone w dość cienkie talarki
  • 300 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • listki z kilku gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Na oliwie podsmaż mięso, aż zbrązowieje. Na osobnej patelni podsmaż krótko cebulę i słodkie ziemniaki, następnie przykryj i podgotuj przez 5 minut.
  • Do naczynia z cebulą i batatami dodaj mięso, bulion, sos Worcestershire i listki z kilku gałązek świeżego rozmarynu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem (polecam dodać dużo pieprzu).
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków tak, aby na siebie zachodziły, następnie wyłóż mięso z warzywami i nakryj warstwą ziemniaków (układaj je jak rybie łuski).
  • Piecz przez 30 minut pod przykryciem, następnie odkryj i dopiekaj 20 minut aż ziemniaczki się zezłocą.
Smacznego!



P.s. Wczoraj urodziła się naszym Przyjaciołom przecudna Córeczka- Gabrysia.
Zobaczcie, jaka jest śliczna!



Gratulujemy, Kochane Grysiki!!!

środa, 15 kwietnia 2009

Niebiańska rolada

przygotowałam ją na święta, w ramach eksperymentu. Myślałam, że się nie udała bo zapomniałam do bezy dodać octu i mąki kukurydzianej. ..

Nic bardziej mylnego- była boska! Mama się w niej zakochała :) Polecam!

Zdjęcia nie mam- zjadła się zbyt szybko- zerknijcie jednak na stronę z oryginalnym przepisem, żeby zobaczyć, jak efektownie wygląda.

Rolada nie jest sztywna- nie spieka się jej na suchą bezę, więc naprawdę rozpływa się w ustach :)

Hazelnut meringue roulade
przepis z Delicious, z małymi zmianami



Składniki:
na roladę:
  • 3 duże białka
  • 175g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

na nadzienie:
  • 40g posiekanych orzechów włoskich
  • 284ml śmietany 30%
  • 2 łyżki nutelli

Sposób przygotowania:
  • Blachę do pieczenia (22x32 cm) wyłóż woskowanym papierem tak, żeby wystawał.
  • Ubij białka do momentu, kiedy mikser będzie zostawiał ślady a następnie wbij cukier, dodając po łyżce aż powstanie lśniąca, puszysta masa. Wmieszaj ocet i mąkę kukurydzianą. Rozsmaruj na blaszce.
  • Piecz w 190 stopniach (170 st. z termoobiegiem) przez 15 minut.
  • Delikatnie wyłóż upieczoną bazę na papier do pieczenia i odlep papier, na którym się piekła.
  • Ubij śmietanę i wmieszaj nutellę oraz orzechy. Rozsmaruj na ostudzonej bazie i zwiń delikatnie w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Owiń roladę w papier i schłodź przynajmniej przez 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!


wtorek, 14 kwietnia 2009

Ciasteczka brzoskwinki

Są przepiękne! Zrobiły na mnie tak duże wrażenie, kiedy je zobaczyłam tutaj, że nie mogłam się powstrzymać- wiedziałam, że zagoszczą na świątecznym stole :) Są bardzo smaczne a przy tym niezwykle ładnie wyglądają. Spróbujcie!

Peaches cookies




Składniki:
  • 4 jaja
  • 250 ml oleju
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki

później dodaj:
  • 500 g mąki

na nadzienie:
  • 1 słoik nutelli lub lemon curd (może być Wasz ulubiony dżem)

na kolorki:
  • barwnik spożywczy- czerwony i żółty
  • szklanka mleka
  • 1/2 - 1 szklanki cukru


  • Zmieszaj jaja, cukier i wanilię. Dodaj olej, potem mąkę (4 łyżki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj (mieszałam mikserem).

  • Daj ciastu odpocząć przez godzinę, następnie wmieszaj ręcznie pół kilograma mąki.

  • Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Natłuść olejem dłonie i formuj z ciasta kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kładź je na blaszkę, zostawiając 2,5 cm odstępu. Włóż do piekarnika obie blachy. Piecz 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami w piekarniku. Ciastka powinny pozostać białe.

  • Ostudź ciastka a następnie łyżeczką do melona lub zwykłą łyżeczką wydrąż otwór w spodniej części ciastka, żeby powstało miejsce na nadzienie. W miseczce zmieszaj nutellę/dżem z rozgniecionymi okruszkami (dodawaj ich po trochu, żeby wyczuć, kiedy naszienie będzie miało odpowiednią konsystencję). Łyżeczką nakładaj nadzienie do ciasteczek i składaj je w brzoskwinki.

  • Do 2 miseczek nalej po 1/2 szklanki mleka oraz kilka kropli barwnika- do jednej żółty, do drugiej czerwony. Zanurzaj ciasteczka w mleku na chwilkę, żeby złapały kolor ale nie wchłonęły dużo płynu a następnie obtaczaj w cukrze.

  • Daj im wyschnąć zanim zapakujesz je do szczelnego pojemniczka.

  • Smacznego!!!