sobota, 28 marca 2009

Biscotti z blanszowanymi migdałami i rodzynkami na podwieczorek

Lubię te ciastka. Zwykle kupuję je w 'Coffee Heaven', do kawy z pyszną pianką. Zaskoczyło mnie, kiedy przeczytałam przepis i zobaczyłam, jak szybko się je przygotowuje. Spodziewałam się kilku godzin suszenia w piekarniku :) Przepis, trochę zmieniony, pochodzi z magazynu Delicious

Biscotti z blanszowanymi migdałami i rodzynkami

foodelek: przepisy tygodnia



Skład (na 24 sztuki):
  • 50 g miękkiego masła
  • 50g całych, zblanszowanych* migdałów
  • 50g rodzynek (namoczonych na 15 minut we wrzątku i odsączonych)
  • 115 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego domowej roboty (przepis tutaj)
  • starta skórka z małej pomarańczy
  • 175g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry (utarłam ziarenka w moździerzu)
  • 40g mąki kukurydzianej


Sposób przygotowania:
  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni (z termoobiegiem; 170 stopni bez termoobiegu). Podpiecz przez 5-10 minut migdały na lekko natłuszczonej blaszce. Ostudź i grubo posiekaj.
  • Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Wbij jajko, ekstrakt i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek i kolendrę. Zmieszaj, żeby powstało gładkie ciasto. Wyłóż na omączony blat i rękami lub za pomocą wałka wgnieć w ciasto rodzynki i migdały. Ugniataj chwilę, żeby były równo rozprowadzone.
  • Podziel ciasto na pół, z każdej połówki uformuj 'prostokąt' szeroki na 5 cm i wysoki na 2 cm. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz 30 minut.
  • Wyjmij, ostudź przez 10 minut, następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Połóż plasterki na blaszce, na której wcześniej piekły się prostokąty, ciętą stroną do góry. Piecz 5-10 minut aż będą chrupiące.
Polecam!!



* Blanszowane migdały:
zagotuj rondelek z wodą, zdejmij z ognia i wsyp do niego migdały. Trzymaj minutę (nie dłużej, bo złapią wodę), następnie wylej na sito, przelej zimną wodą i odsącz. Każdego migdała weź między kciuk a palec wskazujący i 'wypstrykuj' migdała ze skórki. Voila!

Śniadanko na dziś

Łosoś wędzony skropiony cytryną, z koperkiem, kromka własnego chlebka i ser żółty.
Mniam!


piątek, 27 marca 2009

Potstickers, czyli garnkolepki

To chińskie pierożki, które przyrządza się w woku. Spieka się im 'dół' a później podgotowuje dolewając wody. Nasze wyszły pyszne- obiad na 2 dni. Polecam!

Potstickers



Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (można dać nieco więcej, jeśli zachodzi potrzeba)
  • mąka do podsypania blatu
Na nadzienie:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cukinia
  • 1/4 świeżej papryki
  • 2 duże pieczarki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • przyprawy- sól (ostrożnie, bo sos sojowy jest słony), pieprz, pieprz cayenne
Na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • ząbek czosnku zmiażdżony lub drobno posiekany


Warzywa pokroić w drobną kostkę (cukinię obrać), zmieszać z resztą składników na nadzienie. Można nawet dzień trzymać w lodówce, więc możemy je przygotować zawczasu.

Ciasto zagnieść ręcznie lub w mikserze z końcówką do zagniatania. Wodę wlewać bardzo powoli. Kiedy składniki się połączą wyjąć na blat wysypany mąką i zagniatać ręcznie. Jeśli zachodzi potrzeba dolać więcej wody (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Ciasto ma być elastycznie, nie lepić się ani do blatu ani do dłoni, dość twarde i zwarte.

Z ciast odrywać kawałki, ukręcać z nich kulki, spłaszczać i wałkować na średnio-cienkie placuszki. Nadziewać (po łyżce nadzienia) i zamykać jak polskie pierogi. Można je ozdobić 'przyszczypkami'.

Zmieszać wszystkie składniki na sos sojowy, odstawić na chwilę, żeby się przegryzły.

W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć pierożki i podsmażać aż jeden bok będzie złoty. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć- gotować pod przykryciem 2 minuty, następnie odkryć i gotować 2 minuty. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.

Smacznego!!

Słonecznie na śniadanie



Świeży sok z pomarańczy, do tego pomidor pokrojony w cząstki i przyprawiony, skropiony oliwą z kromeczką własnego chleba :) Miłego dnia!