piątek, 27 marca 2009

Potstickers, czyli garnkolepki

To chińskie pierożki, które przyrządza się w woku. Spieka się im 'dół' a później podgotowuje dolewając wody. Nasze wyszły pyszne- obiad na 2 dni. Polecam!

Potstickers



Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (można dać nieco więcej, jeśli zachodzi potrzeba)
  • mąka do podsypania blatu
Na nadzienie:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cukinia
  • 1/4 świeżej papryki
  • 2 duże pieczarki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • przyprawy- sól (ostrożnie, bo sos sojowy jest słony), pieprz, pieprz cayenne
Na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • ząbek czosnku zmiażdżony lub drobno posiekany


Warzywa pokroić w drobną kostkę (cukinię obrać), zmieszać z resztą składników na nadzienie. Można nawet dzień trzymać w lodówce, więc możemy je przygotować zawczasu.

Ciasto zagnieść ręcznie lub w mikserze z końcówką do zagniatania. Wodę wlewać bardzo powoli. Kiedy składniki się połączą wyjąć na blat wysypany mąką i zagniatać ręcznie. Jeśli zachodzi potrzeba dolać więcej wody (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Ciasto ma być elastycznie, nie lepić się ani do blatu ani do dłoni, dość twarde i zwarte.

Z ciast odrywać kawałki, ukręcać z nich kulki, spłaszczać i wałkować na średnio-cienkie placuszki. Nadziewać (po łyżce nadzienia) i zamykać jak polskie pierogi. Można je ozdobić 'przyszczypkami'.

Zmieszać wszystkie składniki na sos sojowy, odstawić na chwilę, żeby się przegryzły.

W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć pierożki i podsmażać aż jeden bok będzie złoty. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć- gotować pod przykryciem 2 minuty, następnie odkryć i gotować 2 minuty. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.

Smacznego!!

1 komentarz: