To chińskie pierożki, które przyrządza się w woku. Spieka się im 'dół' a później podgotowuje dolewając wody. Nasze wyszły pyszne- obiad na 2 dni. Polecam!
Potstickers
Na ciasto:
Potstickers
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody (można dać nieco więcej, jeśli zachodzi potrzeba)
- mąka do podsypania blatu
Na nadzienie:
- 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane wieprzowo-wołowe)
- 1 mała cukinia
- 1/4 świeżej papryki
- 2 duże pieczarki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- przyprawy- sól (ostrożnie, bo sos sojowy jest słony), pieprz, pieprz cayenne
Na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- 1,5 łyżki octu z białego wina
- ząbek czosnku zmiażdżony lub drobno posiekany
Warzywa pokroić w drobną kostkę (cukinię obrać), zmieszać z resztą składników na nadzienie. Można nawet dzień trzymać w lodówce, więc możemy je przygotować zawczasu.
Ciasto zagnieść ręcznie lub w mikserze z końcówką do zagniatania. Wodę wlewać bardzo powoli. Kiedy składniki się połączą wyjąć na blat wysypany mąką i zagniatać ręcznie. Jeśli zachodzi potrzeba dolać więcej wody (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Ciasto ma być elastycznie, nie lepić się ani do blatu ani do dłoni, dość twarde i zwarte.
Z ciast odrywać kawałki, ukręcać z nich kulki, spłaszczać i wałkować na średnio-cienkie placuszki. Nadziewać (po łyżce nadzienia) i zamykać jak polskie pierogi. Można je ozdobić 'przyszczypkami'.
Zmieszać wszystkie składniki na sos sojowy, odstawić na chwilę, żeby się przegryzły.
W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć pierożki i podsmażać aż jeden bok będzie złoty. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć- gotować pod przykryciem 2 minuty, następnie odkryć i gotować 2 minuty. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.
Smacznego!!
Znam tak przyrządzane pierożki. :) Czasem robię. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń