niedziela, 22 marca 2009

50-ty post i konkurs z wiosenną torbą do wygrania

to już mój 50 post na tym blogu- czas to uczcić!
Proponuję Wam wiosenną zabawę, w której będzie można wygrać uszytą przeze mnie ekologiczną, wiosenną torbę na zakupy i na codzień!

Co trzeba zrobić?
Wyślij swoje zdjęcie z...ulubionym warzywem
na adres:
kasialuch @ yahoo.pl
(skasuj spacje między @ a adresem)
Masz czas do 9 kwietnia
10 kwietnia wybiorę jedno zdjęcie, które mnie najbardziej ujęło a wszystkie opublikuję na blogu.

Pomysł na zdjęcie zależy od Ciebie- z chęcią zobaczę Wasze uśmiechnięte twarze :) a zatem- do dzieła- aparaty w ruch!

A wygrać można tą torbę:





jest wieeelka- ma 68 cm długości z uszami, 52 cm bez uszu, szerokość u góry 41 cm.
Zapinana jest na metalowy zatrzask. Szyta tak, że z przodu i z tyłu ma zakładki, które ładnie rozkładają się, gdy jest wypełniona. Podwójnie przeszywana na dole, żeby można było nosić w niej nawet ciężkie rzeczy.

I (love) bagels czyli pyszne bułeczki na śniadanie

Chciałam je zrobić od dawna ale przerażał mnie opis ich wykonania- najpierw obgotować a potem upiec?! No, wydawało mi się to dość straszne :) Aż nie wytrzymałam i dzisiaj w końcu je zrobiłam. Są przepyszne- oboje się nimi zachwyciliśmy. Dodatek brązowego cukru w wodzie, w której się je obgotowuje powoduje, że skórka jest lekko słodka. Zjedliśmy z prawdziwym smakiem!
Polecam- robi się je szybciutko, bo całość wyrasta w sumie 1,5 godziny a piecze się tylko 20 minut. Bajgle powstały na podstawie przepisu Dana Leparda

Bajgle



Składniki na 6 bajgli:

  • 400g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 225 ml bardzo ciepłej wody (ok. 38 stopni)

Do obgotowania:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 litry wody
dodatkowo: sól, nasiona do posypania

Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier w misce i dodaj ciepłą wodę. Wymieszaj do uzyskania ścisłego ciasta. Przykryj i zostaw w cieple na 10 minut. Na lekko omączonym blacie ugniataj ciasto przez 10 sekund, następnie przykryj i zostaw na 10 minut. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie (w sumie 3 razy zagniataćpo 10 sekund). Po ostatnim zagniataniu odstaw w cieple na 30 minut.

Wyjmij ciasto na blat, podziel na 6 równych części, uformuj z nich gładkie kule, przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut, żeby odpoczęły. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu).
Na 10 minut przed upływem czasu odpoczywania zacznij grzać wodę z cukrem w garnku.

W każdej kuli zrób dziurkę palcem w centrum a następnie kręć bajglem wokół palca, żeby poszerzyć otwór. Nie jest to może najbardziej tradycyjny sposób formowania bajgli ale najprostszy. Gwarantuje on, że bajgiel nie rozklei się podczas gotowania.

Do gorującej się wody wkładaj po 1 bajglu, trzymaj go przez 5 sekund z jednej i 5 sekund z drugiej strony. Wyjmij łyżką cedzakową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi bajglami. Mokre bajgle posyp czym lubisz- ja sypałam solą, czarnym i białym sezamem.

Wstaw blachę z bajglami do piekarnika i piecz 15- 20 minut.
Smacznego!!

Ja zjadłam swojego z wędzonym łososiem i serem żółtym a R. z salami, serem i pomidorem...mmmmm.....


sobota, 21 marca 2009

The Omnivore’s Hundred, czyli setka wszystkożercy

Od jakiegoś czasu obserwuję tą zabawę na zachodnich, głównie anglojęzycznych blogach. Na blogu VeryGoodTaste pojawiła się lista rzeczy potencjalnie jadalnych, które każdy szanujący się wszystkożerca powinien spróbować choć raz w życiu. Zabawiłam się i ja- przysiadłam i przetłumaczyłam lub po trosze wyjaśniłam o co chodzi w kolejnych podpunktach. Z pomocą przyszła nieoceniona Wikipedia.
Zapraszam i Was do zabawy :)

Oto moja lista- pokolorowane punkty zaliczyłam- jest ich niewiele, bo tylko 25-słaby ze mnie omniwor- muszę się poprawić!

The Omnivore’s Hundred:


1. Dziczyzna - Venison
2. Nettle tea - herbata z pokrzywy
3. Huevos rancheros- meksykańskie śniadanie składające się z podsmażonej kukurydzianej tortilli i jajek sadzonych podanych z sosem pomidorowo-chilli
4. Steak tartare - tatar
5. Krokodyl - Crocodile
6. Black pudding- coś jak kaszanka bez kaszy
7. Fondue serowe - Cheese fondue
8. Karp - Carp
9. Barszcz - Borscht
10. Baba ghanoush – w kuchni lewantyńskiej potrawa przygotowywana z bakłażana opiekanego bezpośrednio nad płomieniem i doprawianego różnymi przyprawami. Często je się ją z chlebkami pita.
11. Kalmary - Calamari
12. Pho- wietnamska zupa z cienko pokrojonego mięsa i makaronu ryżowego
13. PB&J sandwich- peanut butter&jam Sandwich- kanapka z masłem orzechowym i dżemem/ galaretką
14. Aloo gobi- indyjskie danie z ziemniaków i kalafiora, przyprawione pakistańskimi i indyjskimi przyprawami
15. Hot dog from a street cart- hot dog z ulicznego straganu/ wózka
16. Epoisses – ser z niepasteryzowanego mleka krowiego
17. Black trufle – czarne trufle
18. Fruit wine made from something other than grapes – wino owocowe z czegoś innego niż winogrona
19. Steamed pork buns- buchty z wieprzowym nadzieniem
20. Pistachio ice carem – lody pistacjowe
21. Heirloom tomatoes- pomidory nie z masowych upraw
22. Fresh wild berries- świeże jagody
23. Foie gras - pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.
24. Rice and beans – ryż z fasolą- danie popularne w kuchni latynoamerykańskiej- bały ryż podawany z różnymi rodzajami fasoli, odpowiednio przyprawiony
25. Brawn, or head cheese -salceson
26. Raw Scotch Bonnet pepper – rodzaj papryki z gatunku chilli, jednej z najostrzejszych na świecie. Najczęściej spotykana na Karaibach lub Malediwach.
27. Dulce de leche – masa krówkowa
28. Oysters - ostrygi
29. Baklava- deser kuchni irańskiej i arabskiej- warstwy ciasta filo przełożone siekanymi orzechami i posłodzone miodem
30. Bagna cauda- danie podobne w charakterze do fondue- w ciepłym dipie macza się świeże lub opieczone warzywa m.in. paprykę i kalafior
31. Wasabi peas- groszek w polewie z chrzanu wasabi (?)
32. Clam chowder in a sourdough bowl- zupa z małży podana w chlebowej misce
33. Salted lassi- napój z północnych Indii- robi się go z jogurtu, wody, soli, pieprzu i lodu i miksuje się do uzyskania pianki.
34. Sauerkraut – kwaszona kapusta
35. Root beer float – piwo korzenne (?) z lodami waniliowymi
36. Cognac with a fat cigar – koniak z cygarem
37. Clotted cream tea – herbata z gęstą śmietaną, wykonaną z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie a następnie pozostawienie do ochłodzenia w płaskich płytkich naczyniach
38. Vodka jelly/Jell-O – galaretka z wódki
39. Gumbo – gęsta zupa z krewetkami serwowana na ryżu
40. Oxtail- byczy ogon
41. Curried goat- danie typowe dla kuchni Jamajki. Gulasz z kozy serwowany z dodatkiem ryżu
42. Whole insects- całe insekty
43. Phaal- jedno z najostrzejszych rodzajów dania ‘curry’
44. Goat’s milk- kozie mleko
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more – whisky ze słodu jęczmiennego z butelki wartej £60/$120 lub więcej
46. Fugu – ryba z gatunku rozdymkowatych. Ich ciało zawiera silnie trującą tetrodotoksynę, dlatego niewłaściwie przygotowana ryba jest ostatnim daniem w życiu…
47. Chicken tikka masala- drobiowe danie curry z gęstym,kremowym sosem na bazie pomidorów
48. Eel- węgorz
49. Krispy Kreme original glazed doughnut – typowy amerykański pączek, którego receptura została stworzona przez cukiernię Krispy Kreme
50. Sea urchin- jeżowiec
51. Prickly pear - opuncja
52. Umeboshi- peklowane owoce ume (podobne do śliwki)
53. Abalone- mięso ślimaka z muszli paua
54. Paneer- ser, który uzyskuje się z mleka podgrzewanego z sokiem z cytryny
55. McDonald’s Big Mac Meal- Big Meal w McDonald’s
56. Spaetzle – drobne kluski w kuchni niemieckiej, przygotowywane z mąki i jajek
57. Dirty gin martini
58. Beer above 8% - piwo powyżej 8%
59. Poutine – Fast food, popularny głównie w Kanadzie- na frytki kruszy się ser i polewa brązowym sosem
60. Carob chips- nasiona drzewa karbowego, w smaku słodkie
61. S’mores- przekąska składająca się ze grillowanego marschmallows’a i kapki sosu czekoladowego umieszczonego między dwoma krakersami typu graham
62. Sweetbreads- grasica świni/ owcy/ krowy
63. Kaolin- kaolinit (minerał?)
64. Currywurst- danie fastfoodowe- kiełbasa na gorąco posypana dużą ilością curry i polana ketchupem
65. Durian - owoc
66. Frogs’ legs- żabie udka
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake- hiszpańskie słodycze, pieczone w oleju i podawane z sosem z gorącej czekolady
68. Haggis - specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku
69. Fried plantain – smażony platan
70. Chitterlings, or andouillette – flaki wieprzowe
71. Gazpacho – zupa na bazie pomidorów
72. Caviar and blini- bliny z kawiorem
73. Louche absinthe - absynt
74. Gjetost, or brunost – norweski ser serwatkowy
75. Roadkill – zwierzę zabite przez samochód (?!)
76. Baijiu – chiński likier destylowany
77. Hostess Fruit Pie – ciasto owocowe firmy ‘Hostess’
78. Snail- ślimak
79. Lapsang souchong- czarna, wędzona herbata
80. Bellini- long drink- wino musujące z brzoskwiniowym purre
81. Tom yum – tajska zupa z owocami morza
82. Eggs Benedict- pół angielskiej muf finki (bułki śniadaniowej) z szynką, bekonem i jajkiem ‘w koszulce’, polane sosem holenderskim (z masła, żółtek, soku cytrynowego i przyprawiony solą i pieprzem)
83. Pocky – paluszki w czekoladzie
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurants – przystawki w restauracji mającej 3 gwiazdki Michelin
85. Kobe beef- mięso z krów hodowanych w Japonii, według starej, ścisłej tradycji. Charakteryzuje się marmurkowatym wyglądem i niezwykłą kruchością.
86. Hare - zając
87. Goulash - gulasz
88. Flowers - kwiaty
89. Horse - konina
90. Criollo chocolate – czekolada z najdroższego rodzaju kakaowca
91. Spam - mielonka
92. Soft shell crab- krab po wylince
93. Rose harissa – afrykański sos na bazie chilli, kuminu, czosnku
94. Catfish - sum
95. Mole poblano – sos meksykański, w skład którego wchodzą: chilli, zmielone migdały, orzechy i sezam, meksykańska czekolada, sól, cebula, czosnek i inne przyprawy.
96. Bagel and lox- bajgiel z wędzonym łososiem
97. Lobster Thermidor- mieszanina ugotowanego mięsa homara, żółtek i brandy/ sherry zapiekana w skorupie homara
98. Polenta- rodzaj mamałygi, tradycyjnie wykonywanej z mąki kasztanowej, obecnie z mąki kukurydzianej
99. Jamaican Blue Mountain coffee- kawa Blue Mountain
100. Snake - wąż
update (09/04/09- już 27!)



Wiosna! (z jajecznicą)


przynajmniej u mnie w kuchni- jakieś 2 dni temu w poszukiwaniu sadzonek lawendy trafiliśmy do centrum ogrodniczego- nie było w nim właściwie nic, co by się nam spodobało- oczywiście lawendy też nie było, bo za wcześnie ale były za to doniczki ze zmarzniętymi krokusami. Przynieśliśmy dwie do domu i dzisiaj w pełni rozkwitły. Za oknem pięknie słońce- może to już wiosna?

W końcu kupiłam żeliwną patelnię- nie jest idealnie równo odlana i kosztowała niewiele ale w końcu jest - i strasznie się z niej cieszę! Robi się na niej pyszną jajecznicę, co testujemy od 2 dni na śniadanie :)

Jajecznica z chorizo z żeliwnej patelni

Składniki:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 6 plasterków chorizo
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku
  • musztarda do posmarowania

Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Dodajemy pocięte na centymetrowe paseczki chorizo i przypiekamy. Do miski rozbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy chilli do smaku. Wlewamy jaja na patelnię i mieszamy, podbierając z boków. Kiedy zetnie się całe białko przebijamy żółtka i mieszamy całość.
Wykładamy na talerze i smarujemy musztardą. Zajadamy ze smakiem zagryzając domowym chlebem :)

Smacznego!