Od jakiegoś czasu obserwuję tą zabawę na zachodnich, głównie anglojęzycznych blogach. Na blogu VeryGoodTaste pojawiła się lista rzeczy potencjalnie jadalnych, które każdy szanujący się wszystkożerca powinien spróbować choć raz w życiu. Zabawiłam się i ja- przysiadłam i przetłumaczyłam lub po trosze wyjaśniłam o co chodzi w kolejnych podpunktach. Z pomocą przyszła nieoceniona Wikipedia.
Zapraszam i Was do zabawy :)
Oto moja lista- pokolorowane punkty zaliczyłam- jest ich niewiele, bo tylko 25-słaby ze mnie omniwor- muszę się poprawić!
The Omnivore’s Hundred:
Zapraszam i Was do zabawy :)
Oto moja lista- pokolorowane punkty zaliczyłam- jest ich niewiele, bo tylko 25-słaby ze mnie omniwor- muszę się poprawić!
The Omnivore’s Hundred:
1. Dziczyzna - Venison
2. Nettle tea - herbata z pokrzywy
3. Huevos rancheros- meksykańskie śniadanie składające się z podsmażonej kukurydzianej tortilli i jajek sadzonych podanych z sosem pomidorowo-chilli
4. Steak tartare - tatar
5. Krokodyl - Crocodile
6. Black pudding- coś jak kaszanka bez kaszy
7. Fondue serowe - Cheese fondue
8. Karp - Carp
9. Barszcz - Borscht
10. Baba ghanoush – w kuchni lewantyńskiej potrawa przygotowywana z bakłażana opiekanego bezpośrednio nad płomieniem i doprawianego różnymi przyprawami. Często je się ją z chlebkami pita.
11. Kalmary - Calamari
12. Pho- wietnamska zupa z cienko pokrojonego mięsa i makaronu ryżowego
13. PB&J sandwich- peanut butter&jam Sandwich- kanapka z masłem orzechowym i dżemem/ galaretką
14. Aloo gobi- indyjskie danie z ziemniaków i kalafiora, przyprawione pakistańskimi i indyjskimi przyprawami
15. Hot dog from a street cart- hot dog z ulicznego straganu/ wózka
16. Epoisses – ser z niepasteryzowanego mleka krowiego
17. Black trufle – czarne trufle
18. Fruit wine made from something other than grapes – wino owocowe z czegoś innego niż winogrona
19. Steamed pork buns- buchty z wieprzowym nadzieniem
20. Pistachio ice carem – lody pistacjowe
21. Heirloom tomatoes- pomidory nie z masowych upraw
22. Fresh wild berries- świeże jagody
23. Foie gras - pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.
24. Rice and beans – ryż z fasolą- danie popularne w kuchni latynoamerykańskiej- bały ryż podawany z różnymi rodzajami fasoli, odpowiednio przyprawiony
25. Brawn, or head cheese -salceson
26. Raw Scotch Bonnet pepper – rodzaj papryki z gatunku chilli, jednej z najostrzejszych na świecie. Najczęściej spotykana na Karaibach lub Malediwach.
27. Dulce de leche – masa krówkowa
28. Oysters - ostrygi
29. Baklava- deser kuchni irańskiej i arabskiej- warstwy ciasta filo przełożone siekanymi orzechami i posłodzone miodem
30. Bagna cauda- danie podobne w charakterze do fondue- w ciepłym dipie macza się świeże lub opieczone warzywa m.in. paprykę i kalafior
31. Wasabi peas- groszek w polewie z chrzanu wasabi (?)
32. Clam chowder in a sourdough bowl- zupa z małży podana w chlebowej misce
33. Salted lassi- napój z północnych Indii- robi się go z jogurtu, wody, soli, pieprzu i lodu i miksuje się do uzyskania pianki.
34. Sauerkraut – kwaszona kapusta
35. Root beer float – piwo korzenne (?) z lodami waniliowymi
36. Cognac with a fat cigar – koniak z cygarem
37. Clotted cream tea – herbata z gęstą śmietaną, wykonaną z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie a następnie pozostawienie do ochłodzenia w płaskich płytkich naczyniach
38. Vodka jelly/Jell-O – galaretka z wódki
39. Gumbo – gęsta zupa z krewetkami serwowana na ryżu
40. Oxtail- byczy ogon
41. Curried goat- danie typowe dla kuchni Jamajki. Gulasz z kozy serwowany z dodatkiem ryżu
42. Whole insects- całe insekty
43. Phaal- jedno z najostrzejszych rodzajów dania ‘curry’
44. Goat’s milk- kozie mleko
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more – whisky ze słodu jęczmiennego z butelki wartej £60/$120 lub więcej
46. Fugu – ryba z gatunku rozdymkowatych. Ich ciało zawiera silnie trującą tetrodotoksynę, dlatego niewłaściwie przygotowana ryba jest ostatnim daniem w życiu…
47. Chicken tikka masala- drobiowe danie curry z gęstym,kremowym sosem na bazie pomidorów
48. Eel- węgorz
49. Krispy Kreme original glazed doughnut – typowy amerykański pączek, którego receptura została stworzona przez cukiernię Krispy Kreme
50. Sea urchin- jeżowiec
51. Prickly pear - opuncja
52. Umeboshi- peklowane owoce ume (podobne do śliwki)
53. Abalone- mięso ślimaka z muszli paua
54. Paneer- ser, który uzyskuje się z mleka podgrzewanego z sokiem z cytryny
55. McDonald’s Big Mac Meal- Big Meal w McDonald’s
56. Spaetzle – drobne kluski w kuchni niemieckiej, przygotowywane z mąki i jajek
57. Dirty gin martini
58. Beer above 8% - piwo powyżej 8%
59. Poutine – Fast food, popularny głównie w Kanadzie- na frytki kruszy się ser i polewa brązowym sosem
60. Carob chips- nasiona drzewa karbowego, w smaku słodkie
61. S’mores- przekąska składająca się ze grillowanego marschmallows’a i kapki sosu czekoladowego umieszczonego między dwoma krakersami typu graham
62. Sweetbreads- grasica świni/ owcy/ krowy
63. Kaolin- kaolinit (minerał?)
64. Currywurst- danie fastfoodowe- kiełbasa na gorąco posypana dużą ilością curry i polana ketchupem
65. Durian - owoc
66. Frogs’ legs- żabie udka
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake- hiszpańskie słodycze, pieczone w oleju i podawane z sosem z gorącej czekolady
68. Haggis - specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku
69. Fried plantain – smażony platan
70. Chitterlings, or andouillette – flaki wieprzowe
71. Gazpacho – zupa na bazie pomidorów
72. Caviar and blini- bliny z kawiorem
73. Louche absinthe - absynt
74. Gjetost, or brunost – norweski ser serwatkowy
75. Roadkill – zwierzę zabite przez samochód (?!)
76. Baijiu – chiński likier destylowany
77. Hostess Fruit Pie – ciasto owocowe firmy ‘Hostess’
78. Snail- ślimak
79. Lapsang souchong- czarna, wędzona herbata
80. Bellini- long drink- wino musujące z brzoskwiniowym purre
81. Tom yum – tajska zupa z owocami morza
82. Eggs Benedict- pół angielskiej muf finki (bułki śniadaniowej) z szynką, bekonem i jajkiem ‘w koszulce’, polane sosem holenderskim (z masła, żółtek, soku cytrynowego i przyprawiony solą i pieprzem)
83. Pocky – paluszki w czekoladzie
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurants – przystawki w restauracji mającej 3 gwiazdki Michelin
85. Kobe beef- mięso z krów hodowanych w Japonii, według starej, ścisłej tradycji. Charakteryzuje się marmurkowatym wyglądem i niezwykłą kruchością.
86. Hare - zając
87. Goulash - gulasz
88. Flowers - kwiaty
89. Horse - konina
90. Criollo chocolate – czekolada z najdroższego rodzaju kakaowca
91. Spam - mielonka
92. Soft shell crab- krab po wylince
93. Rose harissa – afrykański sos na bazie chilli, kuminu, czosnku
94. Catfish - sum
95. Mole poblano – sos meksykański, w skład którego wchodzą: chilli, zmielone migdały, orzechy i sezam, meksykańska czekolada, sól, cebula, czosnek i inne przyprawy.
96. Bagel and lox- bajgiel z wędzonym łososiem
97. Lobster Thermidor- mieszanina ugotowanego mięsa homara, żółtek i brandy/ sherry zapiekana w skorupie homara
98. Polenta- rodzaj mamałygi, tradycyjnie wykonywanej z mąki kasztanowej, obecnie z mąki kukurydzianej
99. Jamaican Blue Mountain coffee- kawa Blue Mountain
100. Snake - wąż
update (09/04/09- już 27!)2. Nettle tea - herbata z pokrzywy
3. Huevos rancheros- meksykańskie śniadanie składające się z podsmażonej kukurydzianej tortilli i jajek sadzonych podanych z sosem pomidorowo-chilli
4. Steak tartare - tatar
5. Krokodyl - Crocodile
6. Black pudding- coś jak kaszanka bez kaszy
7. Fondue serowe - Cheese fondue
8. Karp - Carp
9. Barszcz - Borscht
10. Baba ghanoush – w kuchni lewantyńskiej potrawa przygotowywana z bakłażana opiekanego bezpośrednio nad płomieniem i doprawianego różnymi przyprawami. Często je się ją z chlebkami pita.
11. Kalmary - Calamari
12. Pho- wietnamska zupa z cienko pokrojonego mięsa i makaronu ryżowego
13. PB&J sandwich- peanut butter&jam Sandwich- kanapka z masłem orzechowym i dżemem/ galaretką
14. Aloo gobi- indyjskie danie z ziemniaków i kalafiora, przyprawione pakistańskimi i indyjskimi przyprawami
15. Hot dog from a street cart- hot dog z ulicznego straganu/ wózka
16. Epoisses – ser z niepasteryzowanego mleka krowiego
17. Black trufle – czarne trufle
18. Fruit wine made from something other than grapes – wino owocowe z czegoś innego niż winogrona
19. Steamed pork buns- buchty z wieprzowym nadzieniem
20. Pistachio ice carem – lody pistacjowe
21. Heirloom tomatoes- pomidory nie z masowych upraw
22. Fresh wild berries- świeże jagody
23. Foie gras - pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.
24. Rice and beans – ryż z fasolą- danie popularne w kuchni latynoamerykańskiej- bały ryż podawany z różnymi rodzajami fasoli, odpowiednio przyprawiony
25. Brawn, or head cheese -salceson
26. Raw Scotch Bonnet pepper – rodzaj papryki z gatunku chilli, jednej z najostrzejszych na świecie. Najczęściej spotykana na Karaibach lub Malediwach.
27. Dulce de leche – masa krówkowa
28. Oysters - ostrygi
29. Baklava- deser kuchni irańskiej i arabskiej- warstwy ciasta filo przełożone siekanymi orzechami i posłodzone miodem
30. Bagna cauda- danie podobne w charakterze do fondue- w ciepłym dipie macza się świeże lub opieczone warzywa m.in. paprykę i kalafior
31. Wasabi peas- groszek w polewie z chrzanu wasabi (?)
32. Clam chowder in a sourdough bowl- zupa z małży podana w chlebowej misce
33. Salted lassi- napój z północnych Indii- robi się go z jogurtu, wody, soli, pieprzu i lodu i miksuje się do uzyskania pianki.
34. Sauerkraut – kwaszona kapusta
35. Root beer float – piwo korzenne (?) z lodami waniliowymi
36. Cognac with a fat cigar – koniak z cygarem
37. Clotted cream tea – herbata z gęstą śmietaną, wykonaną z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie a następnie pozostawienie do ochłodzenia w płaskich płytkich naczyniach
38. Vodka jelly/Jell-O – galaretka z wódki
39. Gumbo – gęsta zupa z krewetkami serwowana na ryżu
40. Oxtail- byczy ogon
41. Curried goat- danie typowe dla kuchni Jamajki. Gulasz z kozy serwowany z dodatkiem ryżu
42. Whole insects- całe insekty
43. Phaal- jedno z najostrzejszych rodzajów dania ‘curry’
44. Goat’s milk- kozie mleko
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more – whisky ze słodu jęczmiennego z butelki wartej £60/$120 lub więcej
46. Fugu – ryba z gatunku rozdymkowatych. Ich ciało zawiera silnie trującą tetrodotoksynę, dlatego niewłaściwie przygotowana ryba jest ostatnim daniem w życiu…
47. Chicken tikka masala- drobiowe danie curry z gęstym,kremowym sosem na bazie pomidorów
48. Eel- węgorz
49. Krispy Kreme original glazed doughnut – typowy amerykański pączek, którego receptura została stworzona przez cukiernię Krispy Kreme
50. Sea urchin- jeżowiec
51. Prickly pear - opuncja
52. Umeboshi- peklowane owoce ume (podobne do śliwki)
53. Abalone- mięso ślimaka z muszli paua
54. Paneer- ser, który uzyskuje się z mleka podgrzewanego z sokiem z cytryny
55. McDonald’s Big Mac Meal- Big Meal w McDonald’s
56. Spaetzle – drobne kluski w kuchni niemieckiej, przygotowywane z mąki i jajek
57. Dirty gin martini
58. Beer above 8% - piwo powyżej 8%
59. Poutine – Fast food, popularny głównie w Kanadzie- na frytki kruszy się ser i polewa brązowym sosem
60. Carob chips- nasiona drzewa karbowego, w smaku słodkie
61. S’mores- przekąska składająca się ze grillowanego marschmallows’a i kapki sosu czekoladowego umieszczonego między dwoma krakersami typu graham
62. Sweetbreads- grasica świni/ owcy/ krowy
63. Kaolin- kaolinit (minerał?)
64. Currywurst- danie fastfoodowe- kiełbasa na gorąco posypana dużą ilością curry i polana ketchupem
65. Durian - owoc
66. Frogs’ legs- żabie udka
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake- hiszpańskie słodycze, pieczone w oleju i podawane z sosem z gorącej czekolady
68. Haggis - specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku
69. Fried plantain – smażony platan
70. Chitterlings, or andouillette – flaki wieprzowe
71. Gazpacho – zupa na bazie pomidorów
72. Caviar and blini- bliny z kawiorem
73. Louche absinthe - absynt
74. Gjetost, or brunost – norweski ser serwatkowy
75. Roadkill – zwierzę zabite przez samochód (?!)
76. Baijiu – chiński likier destylowany
77. Hostess Fruit Pie – ciasto owocowe firmy ‘Hostess’
78. Snail- ślimak
79. Lapsang souchong- czarna, wędzona herbata
80. Bellini- long drink- wino musujące z brzoskwiniowym purre
81. Tom yum – tajska zupa z owocami morza
82. Eggs Benedict- pół angielskiej muf finki (bułki śniadaniowej) z szynką, bekonem i jajkiem ‘w koszulce’, polane sosem holenderskim (z masła, żółtek, soku cytrynowego i przyprawiony solą i pieprzem)
83. Pocky – paluszki w czekoladzie
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurants – przystawki w restauracji mającej 3 gwiazdki Michelin
85. Kobe beef- mięso z krów hodowanych w Japonii, według starej, ścisłej tradycji. Charakteryzuje się marmurkowatym wyglądem i niezwykłą kruchością.
86. Hare - zając
87. Goulash - gulasz
88. Flowers - kwiaty
89. Horse - konina
90. Criollo chocolate – czekolada z najdroższego rodzaju kakaowca
91. Spam - mielonka
92. Soft shell crab- krab po wylince
93. Rose harissa – afrykański sos na bazie chilli, kuminu, czosnku
94. Catfish - sum
95. Mole poblano – sos meksykański, w skład którego wchodzą: chilli, zmielone migdały, orzechy i sezam, meksykańska czekolada, sól, cebula, czosnek i inne przyprawy.
96. Bagel and lox- bajgiel z wędzonym łososiem
97. Lobster Thermidor- mieszanina ugotowanego mięsa homara, żółtek i brandy/ sherry zapiekana w skorupie homara
98. Polenta- rodzaj mamałygi, tradycyjnie wykonywanej z mąki kasztanowej, obecnie z mąki kukurydzianej
99. Jamaican Blue Mountain coffee- kawa Blue Mountain
100. Snake - wąż
jadłem ponad połowę, niektóre bym polecał, a niektórych nie (jeżowce są okropne) :)
OdpowiedzUsuńgratuluję w takim razie :) przede mną jeszcze wiele do odkrycia :)
OdpowiedzUsuń