sobota, 21 marca 2009

The Omnivore’s Hundred, czyli setka wszystkożercy

Od jakiegoś czasu obserwuję tą zabawę na zachodnich, głównie anglojęzycznych blogach. Na blogu VeryGoodTaste pojawiła się lista rzeczy potencjalnie jadalnych, które każdy szanujący się wszystkożerca powinien spróbować choć raz w życiu. Zabawiłam się i ja- przysiadłam i przetłumaczyłam lub po trosze wyjaśniłam o co chodzi w kolejnych podpunktach. Z pomocą przyszła nieoceniona Wikipedia.
Zapraszam i Was do zabawy :)

Oto moja lista- pokolorowane punkty zaliczyłam- jest ich niewiele, bo tylko 25-słaby ze mnie omniwor- muszę się poprawić!

The Omnivore’s Hundred:


1. Dziczyzna - Venison
2. Nettle tea - herbata z pokrzywy
3. Huevos rancheros- meksykańskie śniadanie składające się z podsmażonej kukurydzianej tortilli i jajek sadzonych podanych z sosem pomidorowo-chilli
4. Steak tartare - tatar
5. Krokodyl - Crocodile
6. Black pudding- coś jak kaszanka bez kaszy
7. Fondue serowe - Cheese fondue
8. Karp - Carp
9. Barszcz - Borscht
10. Baba ghanoush – w kuchni lewantyńskiej potrawa przygotowywana z bakłażana opiekanego bezpośrednio nad płomieniem i doprawianego różnymi przyprawami. Często je się ją z chlebkami pita.
11. Kalmary - Calamari
12. Pho- wietnamska zupa z cienko pokrojonego mięsa i makaronu ryżowego
13. PB&J sandwich- peanut butter&jam Sandwich- kanapka z masłem orzechowym i dżemem/ galaretką
14. Aloo gobi- indyjskie danie z ziemniaków i kalafiora, przyprawione pakistańskimi i indyjskimi przyprawami
15. Hot dog from a street cart- hot dog z ulicznego straganu/ wózka
16. Epoisses – ser z niepasteryzowanego mleka krowiego
17. Black trufle – czarne trufle
18. Fruit wine made from something other than grapes – wino owocowe z czegoś innego niż winogrona
19. Steamed pork buns- buchty z wieprzowym nadzieniem
20. Pistachio ice carem – lody pistacjowe
21. Heirloom tomatoes- pomidory nie z masowych upraw
22. Fresh wild berries- świeże jagody
23. Foie gras - pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.
24. Rice and beans – ryż z fasolą- danie popularne w kuchni latynoamerykańskiej- bały ryż podawany z różnymi rodzajami fasoli, odpowiednio przyprawiony
25. Brawn, or head cheese -salceson
26. Raw Scotch Bonnet pepper – rodzaj papryki z gatunku chilli, jednej z najostrzejszych na świecie. Najczęściej spotykana na Karaibach lub Malediwach.
27. Dulce de leche – masa krówkowa
28. Oysters - ostrygi
29. Baklava- deser kuchni irańskiej i arabskiej- warstwy ciasta filo przełożone siekanymi orzechami i posłodzone miodem
30. Bagna cauda- danie podobne w charakterze do fondue- w ciepłym dipie macza się świeże lub opieczone warzywa m.in. paprykę i kalafior
31. Wasabi peas- groszek w polewie z chrzanu wasabi (?)
32. Clam chowder in a sourdough bowl- zupa z małży podana w chlebowej misce
33. Salted lassi- napój z północnych Indii- robi się go z jogurtu, wody, soli, pieprzu i lodu i miksuje się do uzyskania pianki.
34. Sauerkraut – kwaszona kapusta
35. Root beer float – piwo korzenne (?) z lodami waniliowymi
36. Cognac with a fat cigar – koniak z cygarem
37. Clotted cream tea – herbata z gęstą śmietaną, wykonaną z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie a następnie pozostawienie do ochłodzenia w płaskich płytkich naczyniach
38. Vodka jelly/Jell-O – galaretka z wódki
39. Gumbo – gęsta zupa z krewetkami serwowana na ryżu
40. Oxtail- byczy ogon
41. Curried goat- danie typowe dla kuchni Jamajki. Gulasz z kozy serwowany z dodatkiem ryżu
42. Whole insects- całe insekty
43. Phaal- jedno z najostrzejszych rodzajów dania ‘curry’
44. Goat’s milk- kozie mleko
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more – whisky ze słodu jęczmiennego z butelki wartej £60/$120 lub więcej
46. Fugu – ryba z gatunku rozdymkowatych. Ich ciało zawiera silnie trującą tetrodotoksynę, dlatego niewłaściwie przygotowana ryba jest ostatnim daniem w życiu…
47. Chicken tikka masala- drobiowe danie curry z gęstym,kremowym sosem na bazie pomidorów
48. Eel- węgorz
49. Krispy Kreme original glazed doughnut – typowy amerykański pączek, którego receptura została stworzona przez cukiernię Krispy Kreme
50. Sea urchin- jeżowiec
51. Prickly pear - opuncja
52. Umeboshi- peklowane owoce ume (podobne do śliwki)
53. Abalone- mięso ślimaka z muszli paua
54. Paneer- ser, który uzyskuje się z mleka podgrzewanego z sokiem z cytryny
55. McDonald’s Big Mac Meal- Big Meal w McDonald’s
56. Spaetzle – drobne kluski w kuchni niemieckiej, przygotowywane z mąki i jajek
57. Dirty gin martini
58. Beer above 8% - piwo powyżej 8%
59. Poutine – Fast food, popularny głównie w Kanadzie- na frytki kruszy się ser i polewa brązowym sosem
60. Carob chips- nasiona drzewa karbowego, w smaku słodkie
61. S’mores- przekąska składająca się ze grillowanego marschmallows’a i kapki sosu czekoladowego umieszczonego między dwoma krakersami typu graham
62. Sweetbreads- grasica świni/ owcy/ krowy
63. Kaolin- kaolinit (minerał?)
64. Currywurst- danie fastfoodowe- kiełbasa na gorąco posypana dużą ilością curry i polana ketchupem
65. Durian - owoc
66. Frogs’ legs- żabie udka
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake- hiszpańskie słodycze, pieczone w oleju i podawane z sosem z gorącej czekolady
68. Haggis - specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku
69. Fried plantain – smażony platan
70. Chitterlings, or andouillette – flaki wieprzowe
71. Gazpacho – zupa na bazie pomidorów
72. Caviar and blini- bliny z kawiorem
73. Louche absinthe - absynt
74. Gjetost, or brunost – norweski ser serwatkowy
75. Roadkill – zwierzę zabite przez samochód (?!)
76. Baijiu – chiński likier destylowany
77. Hostess Fruit Pie – ciasto owocowe firmy ‘Hostess’
78. Snail- ślimak
79. Lapsang souchong- czarna, wędzona herbata
80. Bellini- long drink- wino musujące z brzoskwiniowym purre
81. Tom yum – tajska zupa z owocami morza
82. Eggs Benedict- pół angielskiej muf finki (bułki śniadaniowej) z szynką, bekonem i jajkiem ‘w koszulce’, polane sosem holenderskim (z masła, żółtek, soku cytrynowego i przyprawiony solą i pieprzem)
83. Pocky – paluszki w czekoladzie
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurants – przystawki w restauracji mającej 3 gwiazdki Michelin
85. Kobe beef- mięso z krów hodowanych w Japonii, według starej, ścisłej tradycji. Charakteryzuje się marmurkowatym wyglądem i niezwykłą kruchością.
86. Hare - zając
87. Goulash - gulasz
88. Flowers - kwiaty
89. Horse - konina
90. Criollo chocolate – czekolada z najdroższego rodzaju kakaowca
91. Spam - mielonka
92. Soft shell crab- krab po wylince
93. Rose harissa – afrykański sos na bazie chilli, kuminu, czosnku
94. Catfish - sum
95. Mole poblano – sos meksykański, w skład którego wchodzą: chilli, zmielone migdały, orzechy i sezam, meksykańska czekolada, sól, cebula, czosnek i inne przyprawy.
96. Bagel and lox- bajgiel z wędzonym łososiem
97. Lobster Thermidor- mieszanina ugotowanego mięsa homara, żółtek i brandy/ sherry zapiekana w skorupie homara
98. Polenta- rodzaj mamałygi, tradycyjnie wykonywanej z mąki kasztanowej, obecnie z mąki kukurydzianej
99. Jamaican Blue Mountain coffee- kawa Blue Mountain
100. Snake - wąż
update (09/04/09- już 27!)



2 komentarze:

  1. jadłem ponad połowę, niektóre bym polecał, a niektórych nie (jeżowce są okropne) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję w takim razie :) przede mną jeszcze wiele do odkrycia :)

    OdpowiedzUsuń