czwartek, 12 marca 2009

Ekstrakt cytrynowy


Idealny do wypieków i dań wytrawnych. Zasada jego tworzenia jest podobna jak ekstraktu waniliowego. Pięknie pachnie :) Dużo lepsze rozwiązanie niż syntetyczny olejek do ciasta.

Ekstrakt cytrynowy



Składniki:
* cienko obrana skórka z 1 cytryny (bez białego wnętrza)
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki wódki

Sposób przygotowania:
Skórkę drobniutko posiekać. Wsypać do słoiczka/ buteleczki. Zalać wodą zmieszaną z wódką. Wymieszać. Szczelnie zamknąć. Odczekać co najmniej 5 dni. Przed użyciem odcedzić. Termin przydatności: 1 rok

Polecam!

sobota, 7 marca 2009

Focaccia z winogronami i serem gorgonzola

Tak się zastanawiałam czemu tyle tego typu pieczywa jest na stronach kulinarnych i blogach. Bo niby przecież nic na pierwszy rzut oka w tym wyjątkowego..
Do czasu, kiedy taką upiekłam. Moja pierwsza focaccia pachniałą rozmarynem i czosnkiem a zdobiły ją pomarszczone od ciepła pomidorki koktajlowe. To był strzał w dziesiątkę!

Wyjątkowa przegryzka, kiedy chce się coś zjeść :)
To jest moja druga focaccia. Zakochałam się w jej składnikach :)

Podstawowy przepis znalazłam tutaj ale zmieniłam go dość sporo.

Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem




foodelek: przepisy tygodnia

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
  • 250 ml wody w temp. pokojowej
  • 1 łyżka oliwy
na wierzch:
  • 1 mała gałązka winogron
  • ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)

Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).

Nagrzej piekarnik do 210 stopni.

Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.

Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.

Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!

Smacznego!!


piątek, 6 marca 2009

Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą

Już dawno nie piekłam muffinków a kupiłam nowe foremki, więc wczoraj powstały te. Użyłam do nich kandyzowanego kumkwatu (takie małe cytrusiki), który kupiłam na Allegro i myślałam, że je będziemy zajadać jako przekąskę- jednak mają tak zdecydowany smak, że nie da rady :)
Dawno też nie piekłam nic z białą czekoladą a ona wspaniale pasuje do muffinków.

Przepis mój własny

Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą



Składniki- na 12 muffinków
Suche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 grubo posiekanych kumkwatów kandyzowanych
  • 1/2 tabliczki białej czekolady- grubo posiekać
Mokre:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki nleka
  • 1 jajo
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce. Mokre wymieszaj mikserem w osobnej misce i wlej do suchych. Wymieszaj niezbyt dokładnie- do połączenia składników.
Foremkę do muffinków wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Rozłóż masę równomiernie między papilotki.
Piecz 20- 25 minut.


Polecam- są pyszne!

czwartek, 5 marca 2009

Ekskluzywny chleb jabłkowo-orzechowy

To niezwykły chleb- bardzo bogaty, wyjątkowy w smaku. Zawdzięcza go suszonym jabłkom i orzechom włoskim.
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter :)


Koniecznie go spróbujcie!

Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi


przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami

Składniki na 2 bochenki: (ja robiłam z połowy porcji)

  • 400 g mąki
  • 80 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki żytniej
  • 280 g wody
  • 16 g soli
  • 480 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
  • 100 g suszonych jabłek, grubo posiekanych
  • 240 g- 1 szklanka cydru (ja użyłam zwykłego piwa)
  • 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Sposób przygotowania:

  • Namocz jabłka w piwie- trzymaj je tam przez godzinę, następnie odsącz
  • Na suchej patelni podpraż orzechy
  • Umieść mąki, zakwas, sól i wodę w misce. Miksuj na najniższych obrotach aż składniki dobrze się połączą (ok. 4 minut). Ciasto powinno być bardzo lepkie.
  • Miksuj dalej, przez ok. 5 minut na najniższych obrotach.
  • Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.
  • Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W 40 i 80 minucie złóż ciasto (wyłóż na blat, rozpłaszcz i złóż boki w 1/3 długości a następnie ponownie włóż do miski). Całość będzie wyglądać tak: 40 minut fermentacji- I złożenie- 40 minut fermentacji- II złożenie- 40 minut fermentacji
  • Wyłóż ciasto na lekko umączony blat. Podziel na 2 części (jeśli robisz z pełnej ilości składników). Z każdej części uformuj delikatnie kulę. Przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć 20 minut.
  • Uformuj ścisłą kulę z każdego kawałka ciasta i ułóż w koszykach do wyrastania wyłożonych ściereczką i wysypanych mąką gryczaną lub ziemniaczaną. Przykryj i daj wyrosnąć przez 2,5 godziny w temp. pokojowej.
  • Nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia (ja nie mam, więc nagrzałam blachę) do 250 stopni. Przygotuj spryskiwacz, bo będzie potrzebny do wytworzenia pary.
  • Wyrzuć chlebek na papier do pieczenia i zrób kilka ozdobnych nacięć.
  • Przełóż chleb z papierem do pieczenia delikatnie do piekarnika
  • Jak tylko chleb znajdzie się w piekarniku zmniejsz temperaturę do 230 stopni. Piecz przez 15 minut z parą (ja spryskiwałam ścianki piekarnika co minutę) a następnie 25 minut bez pary aż skórka będzie czekoladowo-brązowa.
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki- daj chlebkowi odpadować przez 10 minut, następnie wyjmij go z piekarnika i studź na kratce.
  • Daj mu kilka godzin na ostygnięcie i dopiero wtedy krój.
Polecam- chlebek jest pyszny! Ma wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę a smak bardzo bogaty :)