Prosty sposób na pyszne śniadanie- miej zawsze z zamrażarce/lodówce ciasto francuskie :)
Ja swoje podzieliłam na 2 części- jedna została zrobiona na słodko a druga na sposób ostry.
Efekt: pyszne rogaliki i pomidorowe przekąski
Francuskie śniadanie
Słodkie:
Sposób przygotowania:
przepołowiony arkusz ciasta francuskiego kroimy na trójkąty (nie będą równoramienne, raczej prostokątne). W kubku rozcieramy miękkie masło z przyprawą piernikową i cukrem, smarujemy nim trójkąty z ciasta. Rolujemy każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy, idąc w kierunku czubka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Wytrawne:
W każdym kwadraciku nieco zaginamy do wewnątrz brzegi, żeby zapobiec wylewaniu się soku z pomidorów poza ciasto. Na kwadracik kładziemy przepołowiony pomidorek koktajlowy, strzępki listka bazylii i skrapiamy oliwą.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Ja piekłam wszystko razem, na jednej blaszce. Polecam nie tylko na śniadanie- na zimno są równie dobre jak na ciepło!
i jeszcze coś na koniec:
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego dla Was!
(takie mamy w tym roku pisanki)
Ja swoje podzieliłam na 2 części- jedna została zrobiona na słodko a druga na sposób ostry.
Efekt: pyszne rogaliki i pomidorowe przekąski
Francuskie śniadanie
Słodkie:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2 łyżki cukru
- do posmarowania:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
przepołowiony arkusz ciasta francuskiego kroimy na trójkąty (nie będą równoramienne, raczej prostokątne). W kubku rozcieramy miękkie masło z przyprawą piernikową i cukrem, smarujemy nim trójkąty z ciasta. Rolujemy każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy, idąc w kierunku czubka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Wytrawne:
- pół arkusza ciasta francuskiego pokrojonego na 8 kwadracików
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 listków bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
W każdym kwadraciku nieco zaginamy do wewnątrz brzegi, żeby zapobiec wylewaniu się soku z pomidorów poza ciasto. Na kwadracik kładziemy przepołowiony pomidorek koktajlowy, strzępki listka bazylii i skrapiamy oliwą.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Ja piekłam wszystko razem, na jednej blaszce. Polecam nie tylko na śniadanie- na zimno są równie dobre jak na ciepło!
i jeszcze coś na koniec:
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego dla Was!
(takie mamy w tym roku pisanki)
tak pięknie wygląda to śniadanie,
OdpowiedzUsuńże pewnie trudno się zdecydowac
czy zjeśc w wersji słodkiej czy nie
i pewnie trzeba spróbowac obu (:
pisanki piękne!
Tobie równiez życze wesołych świąt!