piątek, 10 kwietnia 2009

Francuskie śniadanie- idealne

Prosty sposób na pyszne śniadanie- miej zawsze z zamrażarce/lodówce ciasto francuskie :)

Ja swoje podzieliłam na 2 części- jedna została zrobiona na słodko a druga na sposób ostry.

Efekt: pyszne rogaliki i pomidorowe przekąski

Francuskie śniadanie



Słodkie:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki cukru
  • do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
przepołowiony arkusz ciasta francuskiego kroimy na trójkąty (nie będą równoramienne, raczej prostokątne). W kubku rozcieramy miękkie masło z przyprawą piernikową i cukrem, smarujemy nim trójkąty z ciasta. Rolujemy każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy, idąc w kierunku czubka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.



Wytrawne:
  • pół arkusza ciasta francuskiego pokrojonego na 8 kwadracików
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W każdym kwadraciku nieco zaginamy do wewnątrz brzegi, żeby zapobiec wylewaniu się soku z pomidorów poza ciasto. Na kwadracik kładziemy przepołowiony pomidorek koktajlowy, strzępki listka bazylii i skrapiamy oliwą.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Ja piekłam wszystko razem, na jednej blaszce. Polecam nie tylko na śniadanie- na zimno są równie dobre jak na ciepło!



i jeszcze coś na koniec:



Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego dla Was!

(takie mamy w tym roku pisanki)

1 komentarz:

  1. tak pięknie wygląda to śniadanie,
    że pewnie trudno się zdecydowac
    czy zjeśc w wersji słodkiej czy nie
    i pewnie trzeba spróbowac obu (:

    pisanki piękne!
    Tobie równiez życze wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń