Bułeczki razowe
składniki - u mnie na 4 duże bułki:
- 225 g mąki chlebowej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 150 ml ciepłego mleka
Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed pieczeniem bułki lekko oprószyć mąką, można również końcem drewnianej łyżki zrobić 'przedziałek' (nie przecinajac ich, tylko robiąc wgłębienie do blachy).
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Sliczne. Ciesze sie, ze nie sa takie "bulowate", Chetnie zapisze wiec przepis i wyprobuje :))
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) Tak ładnie wypieczone, super śniadanko :)
OdpowiedzUsuńfajnie takie bułeczki, ja sama już dawno nic nie piekłam...
OdpowiedzUsuńKanapki ze schabem lubię najbardziej! A do tego z TAKĄ bułeczką... :)
OdpowiedzUsuńjuż mam ochotę na taką bułkę z serem i papryką, może byc bez schabu :-)
OdpowiedzUsuńCzy może być coś wspanialszego od zapachu świeżego pieczywa unoszącego się w domu? :) Twoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno przetestuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper te bulki sa,bardzo kuszace :)
OdpowiedzUsuń