wtorek, 18 sierpnia 2009

Pachnące bułeczki razowe na śniadanie

upiekłam je wczoraj po południu, żeby na dziś rano były świeże i pachnące. Są miękkie i smakowite. Piękne, marmurkowe w przekroju. Nie są wcale 'bułowate'- zapychające tylko lekkie i łatwo się dają gryźć. Stanowią świetną bazę do kanapek- wiem, bo już wczoraj spałaszowaliśmy dwie na kolację. Dziś zjemy je z pieczonym schabem, papryką i żółtym serem, posmarowane majonezem. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.



Bułeczki razowe

składniki - u mnie na 4 duże bułki:
  • 225 g mąki chlebowej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 150 ml ciepłego mleka

Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

Przed pieczeniem bułki lekko oprószyć mąką, można również końcem drewnianej łyżki zrobić 'przedziałek' (nie przecinajac ich, tylko robiąc wgłębienie do blachy).

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Sliczne. Ciesze sie, ze nie sa takie "bulowate", Chetnie zapisze wiec przepis i wyprobuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają :) Tak ładnie wypieczone, super śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie takie bułeczki, ja sama już dawno nic nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapki ze schabem lubię najbardziej! A do tego z TAKĄ bułeczką... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już mam ochotę na taką bułkę z serem i papryką, może byc bez schabu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy może być coś wspanialszego od zapachu świeżego pieczywa unoszącego się w domu? :) Twoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno przetestuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super te bulki sa,bardzo kuszace :)

    OdpowiedzUsuń