Lancashire Hotpot
baza do przepisu wzięta stąd
Składniki na 4 osoby:
- 4 plastry karkówki bez kości, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek (1+1)
- 4 łyżki mąki plus 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula, pokrojona w półtalarki
- 2 małe marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 300ml bulionu z kurczaka (rozpuszczam 1 kostkę rosołową z kury w 300 ml wrzącej wody)
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 6-8 ziemniaków-umyte, obrane ( jeśli młode- nie trzeba obierać), pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki masła
Rozgrzej oliwę w dużej patelni (u mnie moja kochana żeliwna). Karkówkę oprósz mąką, podsmaż na patelni na brązowy kolor, przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż na łyżce oliwy przez 5 minut cebulę i marchew, następnie zalej je bulionem i dodaj podsmażoną karkówkę, tymianek i sos Worcestershire. Potrzymaj wszystko na średnim/małym ogniu przez 4 minuty. Połowę ziemniaków ułóż dachówkowato na dnie płaskiego, dużego naczynia żaroodpornego, na nie wyłóż wszystko z patelni, wyrównaj i ułóż dachówkowato resztę ziemniaków. Na ziemniaki rozłóż po kawałeczku masła w kilku miejscach, przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut, następnie odkryj i piecz przez 20 minut, do zezłocenia ziemniaków.
Smacznego!
Jak to obrazowo opisujesz! Aż ślinka cieknie... I pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNo i mam pomysł na jutrzejszy obiad!:)
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu chodzi za mną zapiekanka. Szkoda że nie wpadłam do ciebie na obiad hehe ;)
OdpowiedzUsuńaaa..na obiad zapraszam- jeszcze pół zostało :)
OdpowiedzUsuńto chyba wiekszosc facetow lubi takie jedzonko, przynajmniej u mnie w rodzinie ;)
OdpowiedzUsuńNie dla mnie,ale dla męskiej części w moim domu to napewno by się spodobało:)
OdpowiedzUsuńulec mezowi, ach jaka przyjemnosc :-)
OdpowiedzUsuńcudawianki: no i jak ja mam to rozumieć, co? ;)
OdpowiedzUsuńja się mężowi nie dziwię,
OdpowiedzUsuńże on takie pyszności naprawdę lubi zjeśc :-)